Domovinski pokret: Tomaševićevo objašnjenje za poskupljenje vode je bizarno

30.11.2022.

14:30

Autor: HRT/Hina/J.L.

Slaven Dobrović (DP)

Slaven Dobrović (DP)

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Objašnjenje koje je za poskupljenja vode dao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, u najmanju je ruku bizarno, poručili su gradski zastupnici Domovinskog pokreta (DP) te ocijenili da je inflacija maska kojom se skriva nesposobnost gradske vlasti.


Gradski zastupnik DP-a Igor Peternel na konferenciji za novinare je rekao da gradska vlast ide poskupljivati vodu 20% s obrazloženjem da treba investirati u nove cijevi i to u trenucima kada svi tražimo mjere za pomoć najsiromašnijima kako bi se prevladala ova zima, poskupljenja, inflacija, vezano uz globalna kretanja u svijetu.

Peternel kaže i da će sada gradonačelnik Tomislav Tomašević umirovljenike prisiljavati da sa svojim mirovinama sudjeluju u obnovi cjevovoda.

- Što će ogroman broj umirovljenika u Zagrebu koji imaju mirovine nedostatne za život, kojima će nakon prelaska na euro još više sve poskupjeti, s dragošću morati sudjelovati u obnovi cijevi? Kao da nisu kroz prirez, komunalne naknade i raznorazna izdvajanja već odavno izdvojili za desetke bolnica u Blatu, cjevovode i svega ostaloga što se nije napravilo, upozorio je.

Smatra nevjerojatnim da uopće to slušamo i da SDP, kao partner koji promiče navodno neku socijaldemokraciju, šuti i u ovome sudjeluje.

Peternel kaže da će ih na Gradskoj skupštini pitati što o tome misle. Ističe i kako je pravo na vodu jedno od osnovnih ljudskih prava i u mnogim zemljama je opskrba vodom praktički besplatna.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika DP-a i Zelene liste Slaven Dobrović smatra da su inflacija i globalno kretanje cijena maska kojom se skriva nesposobnost, nečinjenje i jako veliki propusti u upravljanju složenim gradskim sustavom.

- Za gubitke u vodoopskrbnom sustavu jako se dugo zna, ali vezati gubitke isključivo uz starost cijevi je krivo, jer se zanemaruju regulacija tlaka i slaba kvaliteta priključaka za potrošače, koji su glavna mjesta gubitaka, kaže Dobrović.

Gradski zastupnici DP-a ne vide razlog niti za poskupljenja parkirnih mjesta u garažama.

"Ako je ovo vlast kojoj smetaju automobili na javnim površinama, ako se zalaže za pješačke zone, onda bi trebali stimulirati da se parkira u garažama i trebali bi činiti veću razliku u cijenama tako da budu jeftinije, a ne da izjednačavaju garaže i parkiranje na javnim mjestima", poručuju.

Peternel za gradsku vlast kaže da su se potpuno raštimali, više ne znaju bave li se ideologijom ili vlastitom nesposobnošću i sve to građane može isključivo zabrinjavati.

Kaže i da ne znaju zašto su migranti, koji su bez reguliranog statusa, smješteni u centru Zagreba - prema kojem kriteriju, koji je plan s njima i tko je odgovoran za sigurnosnu situaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!