11:26 / 01.02.2021.

Autor: B.A./HRT

Počinitelj imao kineski kalašnjikov, motiv ubojstva - poslovni odnos

Načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić

Načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić

Foto: HTV / HRT

Šibensko-kninska policija na konferenciji za medije objavila je detalje o prošlotjednom četverostrukom ubojstvu i samoubojstvu u Šibeniku i Vodicama. Uz ostalo, otkriveno je da su ubojstva i samoubojstvo vjerojatno počinjeni ilegalno posjedovanom kineskom verzijom kalašnjikova, kao i da je osumnjičeniku drugo, legalno nabavljeno oružje bilo dvaput oduzimano, 2009. zbog obiteljskog nasilja te 2018. zbog prijetnje, odnosno držanja suprotno Zakonu o oružju.

Načelnik Policijske uprave Ivica Kostanić dao je kronologiju postupanja policije. U subotu u 12.56 policija je zaprimila dojavu da je u Vodicama u Mercedesu šibenske registarske oznake pokraj ceste pronađen mrtav muškarac. Utvrđeno je da je riječ o pucnjavi i 47-godišnjaku s više prostrjelnih rana na tijelu.

U 13.23 policija je od hitne pomoći zaprimila dojavu o pronalasku još tri mrtve osobe, dva muškarca i žene, u objektu u industrijskoj zoni Ražine. Očevidom je utvrđeno da se radi o 42-godišnjaku, 62-godišnjaku i 61-godišnjakinji, za koje je potvrđeno da su umrli nasilnom smrću te da su imali prostrjelne rane.

Za počiniteljem je raspisana potraga i javnost je obaviještena da se traži automobil Škoda Karoq sive boje, registarske oznake ŠI-959-HF. Uspostavljene su kontrolne točke, obaviješten je županijski DORH. U 18.22 dobili su dojavu da je na području Vodica pronađeno traženo vozilo i mrtvo tijelo osumnjičenog 57-godišnjaka.

- Mogu zahvaliti našim građanima na pomoći jer je ta njihova pomoć bila stvarno značajna, poručio je Kostanić.

Provedenim krim-istraživanjem, nastavio je, utvrđeno je da je počinitelj u subotu prvo koristeći automatsko oružje kalibra 7.62, kinesku verziju kalašnjikova, nešto prije 11 sati ubio tri osobe na području grada Šibenika u Ražinama, nakon čega se autom ubijenog 62-godišnjaka zaputio prema Vodicama. Nakon toga, dolaskom do Vodica, parkirao je ispred trgovine u vlasništvu oštećenog 47-godišnjaka, čekajući ga. Kad se oštećeni nalazio u svom osobnom automobilu, odnosno kad je ušao u vozilo u namjeri odlaska, koristeći se istim oružjem ispalio je rafal prema autu i usmrtio ga.

Potom se Škodom uputio prema izlazu iz Vodica i otprilike 2 km od parkinga trgovačkog centra skrenuo na makadamski put, izašao iz auta i iz istog oružja oduzeo si život.

Utvrdili su i kako je osim automatskog oružja nelegalno posjedovao jedan pištolj, jednu zračnu pušku s optikom i više komada različitog streljiva. Vrlo vjerojatno su upravo kalašnjikovim počinjena sva četiri ubojstva i samoubojstva, ali to tek treba utvrditi vještačenjima, naglasio je Kostanić.

Motiv poslovni odnos


Pregledom dokumentacije i razgovorima utvrdili su kako je motiv za zločin poslovni odnos između osumnjičenog i oštećenih vezano za stečajni postupak nad tvrtkom osumnjičenog i novčani iznos za koji su ili bi trebale biti prodane nekretnine i pokretnine osumnjičenikove tvrtke u stečajnom postupku.

- Obdukcijom tijela utvrđeno je da su svi umrli nasilnom smrću od prostrjelnih rana na tijelu, rekao je Kostanić.

Kriminalističko istraživanje nastavlja se u dijelu utvrđivanja poslovnih odnosa, sudskog postupka na Trgovačkom sudu u Zadru...

- To su sve kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, znate da se tu treba proučiti opsežna dokumentacija i shodno tome što utvrdimo, mogli bismo u potpunosti znati objasniti motiv počinjenja, ali je činjenica da se tu radilo o poslovnom odnosu i posljedicama vezano za situacije oko tog poslovnog odnosa, rekao je Kostanić.

Krim-istraživanje nastavlja se vezano i za kalašnjikov, koji je počinitelj posjedovao ilegalno, kako bi se utvrdilo kako je došao do njega.

Odgovarajući na pitanja novinara Kostanić je rekao da nije bilo naznaka da bi moglo doći do ovoga. Nije bilo ni oproštajnog pisma, dodao je. Naglasio je da policija nije imala nikakvo saznanje o bilo kakvim pravnim problemima i nesuglasicama između navedenih osoba te da se nitko nije obratio policiji vezano za ovaj slučaj.

U objektu u Ražinama pronađeno je 16 čahura kalibra 7.62, a u autu osobe koja si je oduzela život 21 streljivo istog kalibra. U vozilu osobe za koju se pretpostavlja da je počinitelj pronađen je pištolj Crvena zastava kalibra 7.62 sa 125 komada streljiva, prigušivač za automatsku pušku i jedan nož u futroli. U Škodi kraj tijela samoubojice pronađena je automatska puška, kineska verzija kalibra 7.62 s 28 komada streljiva, 35 komada streljiva 7.62 i jedna lovačka patrona kalibra 12. U jednoj od njegovih kuća pronađeno je 25 komada streljiva za pištolj kalibar 38, 20 komada za pištolj kalibra 357, zračna puška s optikom, 19 komada streljiva za lovačku pušku kalibra 338, 49 komada streljiva za lovačku pušku kalibra 12 i optički nišan. U drugoj kući pronađena je dokumentacija o stečaju njegove tvrtke, koja je izuzeta, kao i sve oružje i streljivo, naveo je Kostanić.

- Sve oružje bilo je ilegalno, iako je on bio lovac i posjedovao je legalno oružje, ali to oružje oduzeto mu je u jednom od naših postupaka. U upravnom postupku, a vezano za počinjenje određenog prekršaja, rekao je Kostanić.

Oružje mu oduzimano 2009. i 2018.

Naveo je kako se u evidenciji vlasnika oružja vodi od 2002. godine, kada je na temelju odobrenja za nabavu lovačkog oružja nabavio četiri komada oružja, tri lovačke puške i jedan lovački pištolj za samilosni hitac.

- 2009. godine sve oružje mu je oduzeto zbog počinjenog prekršaja iz domene nasilja u obitelji, dakle, nasilničko ponašanje u kući, rekao je Kostanić.

Oružje mu je vraćeno 2014. godine nastupom rehabilitacije vezano za taj prekršaj i nakon što se rastao od supruge nad kojom je počinio prekršaj.

- Bivša supruga otišla je od njega i nije bilo nikakvih naznaka da bi se nešto moglo dalje nastaviti u tom smjeru, dodao je Kostanić.

Međutim, 10. rujna 2018. oružje mu je ponovno privremeno oduzeto zbog kaznenog djela prijetnje.

- Moram reći da tada nisu utvrđeni elementi tog kaznenog djela prijetnje, ali kad mu je policija došla u kuću da privremeno oduzme oružje, utvrdili smo da je oružje držao suprotno članku 30. Zakona o oružju, naveo je Kostanić. Na pitanje novinara rekao je da se vjerojatno radilo o međususjedskim odnosima te da taj slučaj nema veze s ovim.

- Nema to veze s ovim, "ja sam rekao ovo, on je rekao ono", riječ na riječ i onda... Nema, nema nikakve veze, rekao je Kostanić.

DORH o zločinu

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku objavilo je  detalje o zločinu. Priopćenje DORH-a prenosimo u nastavku:

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku postupa povodom obavijesti da je 30. siječnja 2021. u Vodicama ubijen hrvatski državljanin (1974.) i da su u Ražinama ubijena hrvatska državljanka (1960.) i dvojica hrvatskih državljana (1959. i 1979.), a radnje poduzimaju dvojica zamjenika županijske državne odvjetnice.

Dežurni zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku je, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave šibensko-kninske, Službe kriminalističke policije, proveo očevid u Vodicama, na mjestu gdje je u osobnom automobilu pronađeno tijelo hrvatskog državljanina (1974.) te je dosadašnjim očevidom utvrđeno kako je ubijen s više hitaca iz automatskog oružja. Očevid je nastavljen 31. siječnja 2021. u krugu Policijske uprave šibensko-kninske na osobnom automobilu žrtve ubojstva.

Drugi očevid provodi zamjenik županijske državne odvjetnice u ŽDO-u Šibenik u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave šibensko-kninske, Službe kriminalističke policije, u poslovnom objektu u Ražinama u kojem su pronađena tijela žene i dvojice muškaraca te je dosadašnjim očevidom utvrđeno da su ubijeni s više hitaca iz automatskog oružja. Očevid je započeo 30. siječnja 2021. i nastavljen je 31. siječnja 2021.

Budući da je policija u međuvremenu na širem području Vodica pronašla tijelo hrvatskog državljanina (1964.) za kojeg se sumnja da je počinio ubojstvo četiri osobe, i osobni automobil u vlasništvu žrtava ubojstva, na mjesto događaja je izašao dežurni zamjenik županijske državne odvjetnice te je u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave šibensko-kninske obavio očevid. Utvrđeno je da je navedeni muškarac počinio samoubojstvo automatskim oružjem.

Dežurni zamjenik naložio je da se sva tijela prevezu na Odjel patologije Opće bolnice Šibenik te je dao nalog stalnom sudskom vještaku sudske medicine da obavi pregled i obdukciju tijela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!