08:41 / 31.01.2021.

Autor: HRT

Gradonačelnik Šibenika o zločinu: spojio se vražji trokut

Četverostruko ubojstvo na šibenskom području

Četverostruko ubojstvo na šibenskom području

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Dan nakon jezivog četverostrukog ubojstva i samoubojstva - šibenske su ulice puste. Motiv nezapamćenog zločina i dalje nije službeno rasvijetljen, pa je ostalo mnogo prostora za nagađanja o pravoj prirodi poslovnih odnosa žrtava i počinitelja - samoubojice, opterećenog velikim dugovima.

Građani Šibenika su i dalje uznemireni i šokirani stravičnim zločinom, ljudima pokošenima rafalima iz automatskog oružja usred bijela dana. I to ljudima iz svijeta poduzetništva, dobro poznatima javnosti. Gradonačelnik Šibenika unatoč svemu tvrdi: Šibenik je miran i siguran grad!

- Sama činjenica da imate petero mrtvih u ovoj nemiloj priči izaziva šok, upravo zato jer se radi o mirnom gradu, gradu u kojem nismo svjedočili takvom događanju i ja ljude razumijem. Činjenica je da se ne radio o boračunu unutar kriminalnog miljea nego se radi o nesređenim poslovnim odnosima niza vinovnika. Činjenica je da je policija  zaista odradila posao vrlo korektno i kvalitetno bez velikih spektakularnih akcija na način da je grad normalno funkcionirao, rekao je  šibenski gradonačelnik Željko Burić o krvoproliću koje je šokiralo Hrvatsku.

Poznavao sam te ljude, oni su živjeli i radili u mojem kvartu. To je izuzetno teško. Kad čujete vijest i kad možete spojiti lik i osobu onda to izaziva nelagodu, dodao je gradonačelnik.

- U ovom konkretnom slučaju spojio se vražji trokut. To je emocionalna psihička nestabilnost zbog osobnih poslovnih problema, pandemijska situacija koja je sve poduzetnike dovela u nemoguću situaciju koju nisu mogli predvidjeti i najvažnije - laka dostupnost oružja, rekao je Burić.

Cijelu prošlu noć je trajao policijski očevid nakon krvoprolića na šibenskom području, u kojem su u subotu  ubijene četiri osobe - jedna u Vodicama i tri u Šibeniku.

O svemu se u nedjelju ujutro priopćenjem oglasila PU šibensko-kninska.

- Policijska uprava šibensko-kninska zaprimila je u 12.56 sati dojavu da je u Vodicama, u vozilu pored ceste pronađen mrtav muškarac. Obavljenim radnjama očevida utvrđeno je da se radi o 47-godišnjaku koji je pronađen u automobilu s više prostrijelnih rana na tijelu.

U 13.23 sati policija je od Hitne medicinske pomoći zaprimila dojavu o pronalasku tri mrtve osobe, dva muškarca i žena, u jednom objektu na Južnoj magistrali. Obavljenim radnjama očevida utvrđeno je da se radi o 42-godišnjaku, 62-godišnjaku i 61-godišnjakinji, a za koje je utvrđeno da su umrli nasilnom smrću i da na tijelu imaju prostrijelne rane.

Obzirom na odmah prikupljena saznanja o mogućem počinitelju kaznenih djela, raspisana je potraga za počiniteljem i obaviještena javnost da se potražuje vozilo Škoda Karoq sive boje, registarskih oznaka ŠI-959-HF. Također je cijeli operativni sastav šibenske policije zajedno sa Policijskim upravama zadarskom i splitsko-dalmatinskom uspostavio kontrolne punktove na ulazima/izlazima radi detekcije i pronalaska počinitelja.

Tijekom obavljanja radnji očevida na oba mjesta pronalaska mrtvih tijela, kojima je rukovodio zamjenik Županijskog državnog odvjetnika iz Šibenika, u 18.22 sati dobili smo dojavu da je na području Vodica pronađeno osobno vozilo za kojim je raspisana potraga kao i mrtvo tijelo osobe osumnjičene za počinjenje kaznenih djela, 57-godišnjaka.

Mrtva tijela svih osoba je prevezeno na Odjel patologije Opće bolnice u Šibeniku radi obavljanja obdukcije i utvrđivanja uzroka smrti, a korištena vozila su prebačena u krug Policijske uprave gdje će se tijekom dana obavljati radnje očevida, poručili su iz policije.

Također, tijekom dana policijski službenici će obaviti niz dodatnih mjera i radnji kako bi povezali sve događaje koji su prethodili počinjenju kaznenih djela, a nakon čega će se utvrditi što je bio motiv počinitelja.

O svim novim saznanjima javnost će obavijestiti tijekom ponedjeljka na konferenciji za medije.

Problematični poslovni odnosi povod krvoproliću?

Pucnjavom iz automatskog oružja u svom automobilu ubijen je Tedi Slamić, jedan od vlasnika trgovačkog lanca Djelo. Nešto kasnije, kod bivše pekare Matkol, ubijeni su Radojka Danek, njezin suprug Mario i vlasnik skladišta u kojem im je ubojica presudio.

Osumnjičeni za višestruko ubojstvo je Branko Koloper, vlasnik tvrtke Matkol u stečaju.

Kao razlog likvidacije spominju se poslovni odnosi opterećeni dugovima i problemima.

- Motiv bi mogao biti povezan s nekadašnjom pekarom tvrtke Matkol, čiji je vlasnik osumnjičen za ubojstvo. Prijepori su bili oko vrijednosti zgrade i opreme prodane u stečaju. Uz stečajnu upraviteljicu i njezina supruga, ubijen je i novi vlasnik tog objekta, rekao je HRT-ov reporter Hrvoje Gunjača za podnevni Dnevnik.

UHS i HUSU: Spriječiti govor mržnje protiv sudaca i stečajnih upravitelja

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) i Hrvatska udruga stečajnih upravitelja (HUSU) pozvale su na sprječavanje stvaranja govora mržnje protiv sudaca, stečajnih upravitelja i drugih sudionika u sudskim postupcima istaknuvši da se sporovi smiju rješavati samo kroz institucije sustava.

"Povodom tragičnih događaja tijekom jučerašnjeg dana u Šibeniku i Vodicama, Udruga hrvatskih sudaca (UHS) i Hrvatska udruga stečajnih upravitelja (HUSU) skreću pozornost hrvatskoj javnosti na atmosferu linča i stalnog omalovažavanja rada sudaca i stečajnih upravitelja, čime se stvara kako nesigurnost ljudi koji obavljaju sudačku i stečajno upraviteljsku dužnost, tako i nepovjerenje i nesigurnost građana u institucije Republike Hrvatske, što može ponovo dovesti i do ovako tragičnih događaja", upozorava se u nedjelju u priopćenju UHS-a i HUSU-a.

Pozivaju sve koji sudjeluju na bilo koji način u stvaranju javnog mnijenja da spriječe govor mržnje protiv sudaca, stečajnih upravitelja i drugih sudionika u sudskim postupcima, da objektivno prikazuju rad svih sudionika u sudskim postupcima, te da ukažu da se sporovi mogu i smiju rješavati samo kroz institucije sustava.

UHS i HUSU u priopćenju izražavaju i spremnost na suradnju s medijima na tumačenju svih pojedinosti nemilog događaja, koji se tiču postupanja suda, odnosno stečajne upraviteljice, a sve u cilju istinitog i objektivnog informiranja javnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!