Vlada zaprimila zahtjev za skidanje imuniteta ministru Josipu Aladroviću

01.03.2022.

16:22

Autor: Hrvatski radio/HRT/V.G./Hina

Josip Aladrović

Josip Aladrović

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Vlada je zaprimila zahtjev za skidanje imuniteta ministru Josipu Aladroviću radi pokretanja postupka za djelo za koje je propisana kazna do pet godina zatvora, a nakon što ga prouči, Vlada će o njemu odlučiti, izvijestio je u utorak glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Kako je naveo glasnogovornik Milić u očitovanju, "Vlada je zaprimila zahtjev za skidanje imuniteta ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću, a radi pokretanja postupka za djelo za koje je propisana kazna zatvora do pet godina. Nakon što prouči zahtjev, Vlada će o istome odlučiti", dodao je.

Mediji su, nakon uhićenja sada već bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, pisali kako su istragom USKOK-a obuhvaćeni i potpredsjednik Vlade Boris Milošević te ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Aladrović je, pišu mediji, povezan s nezakonitim zapošljavanjem u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), koji je vodio prije nego što je preuzeo ministarsku dužnost. Aladrović je, navode mediji, sebi bliskim kandidatima osiguravao pitanja kako bi se pripremili za natječaje i s obzirom na prije pripremljene odgovore, dobili posao u HZMO.  

Nikolina Ćosić za Dnevnik HRT-a izvijestila je kako je glasnogovornik vlade potvrdio da je zatraženo skidanje imuniteta ministru Aladroviću.

Ćosić je naglasila kako prema zakonu o Vladi ne može se voditi kazneni postupak za kaznena djela u vrijeme njegovog mandata. Za kaznena djela za koja je predviđena kazna do 5 godina, osim ako Vlada odobri skidanje imuniteta. 

- U ovom slučaju riječ je o sporu manje vrijednosti. Riječ je o tome da kada je Aladrović bio ravnatelj Zavoda za mirovinsko osiguranje u periodu 2017-2019. posredovao u jednom zapošljavanju.

Oko Svega toga, Aladrović se izjasnio na svom Facebook profilu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!