Horvat bi iz istražnog zatvora mogao izaći i ranije

20.02.2022.

07:32

Autor: HRT

Eugen Husak za Dnevnik u podne

Eugen Husak za Dnevnik u podne

Foto: HRT / HTV

Darko Horvat od sinoć je u istražnom zatvoru u Remetincu i više nije ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Premijer Andrej Plenković razriješio ga je dužnosti na osobni zahtjev. Horvat je uhićen zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti u vrijeme kada je bio ministar gospodarstva. Riječ je o kriminalističkom istraživanju višemilijunskih nezakonitih poticaja koje su, navodno, mimo natječajne dokumentacije dobile određene tvrtke.

Iz USKOK-a su zatražili istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Njihov je zahtjev prihvaćen djelomično - zbog opasnosti od djelovanja na svjedoke. Darko Horvat u istražnom zatvoru Remetinec trebao bi boraviti mjesec dana. Sudac istrage tako je odlučio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke koje USKOK tek treba ispitati. Istražitelji su sinoć potvrdili da je riječ o njih troje.

Koliko će dugo Horvat biti u istražnom zatvoru? 

- U teoriji to znači da ako USKOK brzo ispita preostale svjedoke, Horvat bi mogao boraviti i kraće u zatvoru , no s druge strane istražitelji ne moraju ići na ruku bivšem ministru i mogu svjedoke pozvati i ispitati tek pred kraj ovog jednomjesečnog roka, javio je za Dnevnik u podne Eugen Husak.


Istražitelji su potvrdili za HRT da će ostali osumnjičeni dužnosnici na ispitivanje biti pozivani redovnim putem, pozivom poslanim poštom jer je njihov krimen u ovoj aferi nešto manji. Podsjetimo, riječ je o potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću, državnom tajniku Velimiru Žuncu, ravnateljici Uprave za potpomognuta područja Katici Mišković, bivšem ministru Tomislavu Tolušiću i bivšoj Horvatovoj pomoćnici Ani Mandac.

- Upravo je Ana Mandac, čini se - ključna osoba u rasvjetljavanju ove afere. Ispitana je u Uskoku i kako neslužbeno doznajemo do detalja je objasnila da se državni novac po Horvatovom naputku djelio mimo natječaja njegovim prijateljima, kao i prijateljima ostalih osumnjičenika, javio je Husak. Podsjetio je da je ukupna šteta za državu u cijeloj ovoj aferi je 2,6 milijuna kuna.  

- Mi ćemo još razmotriti možemo li uložiti žalbu na takvu odluku s obzirom na to da je određen istražni zatvor u trajanju jednog mjeseca i smatramo da će nam to biti dovoljno da ispitamo sve svjedoke, ukupno 8 svjedoka, u odnosu na koje nije prihvaćen istražni zatvor. Radi se o suradnicima ministra Horvata, rekao je Vedran Libl, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

- On je osobno podnio zahtjev za razrješenje smatrajući da će biti na teret Vladi zbog istrage. Drži se dobro, staloženo i mirno, negira krivnju, detaljno je iznosio obranu. Odluke koje je potpisivao donosila je gospođa Mandac kojoj je vjerovao. Ako je ispitana, to bi značilo da je pokušala ili postigla dogovor s USKOK-om da tereti druge, a da će se njoj pogodovati, rekao je Horvatov odvjetnik Vladimir Terešak

Podsjetio je i da je drugoosumnjičena u ovoj aferi Ana Mandac, bivša Horvatova pomoćnica, otprije poznata istražiteljima, još iz vremena akcije USKOK-a protiv bivše državne tajnice i kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!