16:38 / 01.03.2022.

Autor: P.F./Hina

Horvat izašao iz Remetinca: Uvjeren sam da nisam uradio ništa protuzakonito

Darko Horvat

Darko Horvat

Foto: HTV / HRT

Bivši ministar Darko Horvat izašao je u utorak poslijepodne iz zatvora u Remetincu u pratnji svog odvjetnika.

- Što reći nakon ovih osam dana provedenih u istražnom zatvoru? Mislim da do ovoga svega nije trebalo doći. Mislim da bi najlakše bilo sve to priznati, istog trenutka otići doma i čekati suđenje, ali nema se što priznati.  Ja sam uvjeren u to da svjesno ništa nisam uradio protuzakonito. Što se događalo u ministarstvu u tim trenucima, to ćemo u procesu istrage pokušati saznati i dokazati da nije bilo protuzakonitih radnji, pogotovo ne pogodovanja, rekao je Horvat po izlasku iz zatvora.

- Afera Horvat, ja sam siguran, će poprimiti jedno žensko ime jer biti na ovakav način optužen, biti u zatvoru zbog priznanja nekoga tko mi je do jučer bio najbliži suradnik, mislim da nije fer niti korektno. Započet ćemo s pripremom obrane. Još nismo napravili uvid u spis, ne znam što se meni stavlja na teret. Kad odvjetnik vidi za što me se tereti, odnosno u trenutku kad bude, a možda i ne, podignuta optužnica pristupit ćemo obrani, rekao je Horvat i zahvalio medijima na korektnom izvještavanju o slučaju.

- Neću se vratiti u Sabor. S kolegama u Međimurskoj županiji imam dogovor - pola mandata gradonačelnik Preloga, pola gradonačelnik Murskoga Središća, na tome ostajem. Aktivirao sam svoju zakonsku mogućnost 6+6, ali sam siguran da ona neće trajati godinu dana, već ću i prije pronaći svoj poslovni aranžman od čega ću živjeti, poručio je.

Uskok Horvata sumnjiči da je 2018. zajedno s tadašnjom pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

No, Horvat je u 19. veljače na ispitivanju u Uskoku odbacio krivnju za zloporabe položaja, pri čemu je, po riječima njegova odvjetnika, aktivno iznosio obranu i odgovarao na sva pitanja.

Uz Horvata i Mandac u tom su slučaju po neslužbenim informacijama osumnjičeni su potpredsjednik Vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Prema pisanju medija, Horvat je uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac na Uskoku u svome iskazu navela da su sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima". Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile kako je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu.

Darko Horvat odbacio je njene navode, rekavši kako je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

MIP predlaže Saboru da udovolji zahtjevima Darka Horvata

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) predložilo je Hrvatskom saboru da Darku Horvatu, bivšem ministru graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, aktivira zastupnički mandat i da ga odmah "zamrzne", odnosno stavi u mirovanje.


Horvatov je zahtjev utemeljen na zakonu i MIP ga je prihvatio, rekao je Hini predsjednik MIP-a Robert Jankovics nakon elektroničke sjednice Povjerenstva. Naglasio je kako takva odluka nije presedan te kako se identičan slučaj, onaj bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića (SDP), dogodio u siječnju 2016.

Kotromanović je prestao biti ministar, ali se nije htio vratiti u Sabor, no aktivirao je mandat, pa ga odmah zamrznuo, podsjetio je.

Bivši ministar graditeljstva uhićen je prije desetak dana zbog sumnji na zlouporabu položaja i trenutno je u istražnom zatvoru.

MIP se nije suglasio sa zahtjevima da skine imunitet Mati Frankoviću (HDZ) i Marinu Miletiću (Most). U Miletićevu slučaju radi se o klasičnoj privatnoj tužbi zbog klevete, dok u Frankovićevu Društvo prijatelja Grada Dubrovnika traži nastavak kaznenog progona kao supsidijarni tužitelj, iako je USKOK odbacio njihovu prijavu, naveo je predsjednik MIP-a.

O prijedlozima MIP-a još se treba očitovati Hrvatski sabor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!