Dobar odziv na cijepljenje u Zagrebu

13.07.2021.

11:40

Autor: HRT

Koronavirus - najnovije

Koronavirus - najnovije

Foto: Slavko Midzor/Dusko Jaramaz/Hrvoje Jelavic / Pixsell/Shutterstock

U Hrvatskoj su 83 nove osobe pozitivne na koronavirus, a dvije su preminule, priopćio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu navodeći podatke u posljednja 24 sata.   

Trenutačno je ukupno 496 osoba zaraženih koronavirusom. Među njima je 106 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga ih je na respiratoru devet. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 360 924 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 8 231 preminula. Ukupno se oporavila 352 197 osoba, a od toga 96 u posljednja 24 sata. 

Do danas je ukupno testirano 2 198 026 osoba, a od toga 4 577 u posljednja 24 sata. 

Zaključno s 12. srpnja utrošeno je 2 833 080 doza cjepiva, a cijepljeno je je 38,4% ukupnog stanovništva, odnosno 46,3% odraslog stanovništva. Na dan 12. srpnja utrošeno je 16 605 doza cjepiva, a od toga je 5 403 osoba cijepljena prvom dozom. Cijepljeno je 1 557 706 osoba barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1 305 505 osoba (1 275 374 osobe cijepljene s dvije doze te 30 131 osoba cijepljena cjepivom Jannsen), što čini 38,8 % odraslog stanovništva.

U Hrvatskoj je sve više punktova na kojima se može cijepiti bez najave, kao npr. u Zagrebu u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar". Ondje je i u srijedu i petak cijepljenje prvom dozom Pfizerova cjepiva organizirano od 16 do 19 sati. Od danas se na tri punkta u Zagrebu može, bez najave, primiti i cjepivo Johnson & Johnsona. Riječ je o jednoj dozi zahvaljujući kojoj se, nakon 22 dana, može dobiti COVID potvrda.

Dobar odziv na cijepljenje


Na jednom od triju punktova, u Domu sportova, bila je naša reporterka Ruža Ištuk koja je  u podnevnom Dnevniku izvijestila kako cijepljenje još traje, a osim cijepljenja prvom dozom Johnson & Johnsona, građani se docjepljuju i Pfizerovim cjepivom.


Odziv građana je jako dobar. U prijepodnevnim satima prvom dozom se cijepilo 160 građana, a uključujući i docjepljivanje drugom dozom ukupno je do podne cijepljeno 530 osiguranika, rekla je dr. Antonija Balenović.


Zasad je plan ovim cjepivom cijepiti još  ova sljedeća tri dana, a plan je da se nastavi i sljedeći tjedan, dodala je dr. Balenović.


S obzirom na neke neurološke nuspojave cjepiva, cijepljenje je organizirano tako da se pacijenti izričito pitaju o tome. "U ovom času, nemamao neke prevelike zabrinutosti, budući da su za sva cjepiva  bile verificirane neke nuspojave i bile su jasno komunicirane u javnosti pa ih i mi tako komuniciramo", dodala je dr. Balenović. "Mislimo da u ovom trenutku nema potrebe ovo cjepivo diskreditirati radi toga", zaključila je.


O obveznom cijepljenju zdravstvenih djelatnika, po uzoru na Grčku i Francusku dr. Balenović kaže kako to ne bi bio loš put da se vidi na čemu smo, iako bi prije uvođenja obveze cijepljenja trebalo jasno definirati što je s preboljelima i što je sa statusom protutijela. 


Kad je riječ o nuspojavama cjepiva Johnson & Johnsona u Hrvatskoj je dosad cijepljena 30.131 osoba tim cjepivom, a prijavljene su 43 blage nuspojave. Stručnjaci nastavljaju pratiti situaciju, a ako bude potrebe izdat će potrebna upozorenja.

Najčešće zabilježene nuspojave odnosile su se na pireksiju, glavobolju, asteniju, zimicu, bol u ekstremitetima, tremor (nevoljno drhtanje) i bol na mjestu primjene cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!