Pavić Šimetin: Ostatak Hrvatske trebao bi se ugledati na Zagreb

12.07.2021.

19:31

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Ivana Pavić Šimetin, HZJZ

Ivana Pavić Šimetin, HZJZ

Foto: HTV / HRT

Prošlog tjedna porastao je broj cijepljenih prvom dozom. Ruža Ištuk je ispred Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" razgovarala s Ivanom Pavić Šimetin, zamjenicom ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja je rekla da treba pojačati cijepljenje te istaknula da bi se po odazivu na cijepljenje ostatak Hrvatske treba ugledati na Zagreb.


- Zagreb vodi u cijepljenju, što je počelo u prvoj fazi cijepljenja kada su bili cijepljeni zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima. Imamo ih puno, pa je to dulje trajalo, a kada su oni cijepljeni, nastavio se izvrstan odaziv. Ostatak Hrvatske trebao bi se ugledati na Zagreb, gdje ima više cijepljenih drugom dozom nego što ih je u nekim županijama s prvom dozom, kazala je Ivana Pavić Šimetin u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

Cijepljenje u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" najavljeno je do 19 sati, ali još traje zbog velikog interesa građana. Cijepilo se više od 550 ljudi, a još oko 50 ih čeka svoj red. Ne čeka se dulje od 15 minuta. Interes je velik. Uglavnom su bile prve doze, nešto drugih doza. 

- Cijepe se i oni koji nemaju hrvatsko zdravstveno osiguranje, a oni koji imaju OIB mogu preko sustava doći do digitalne potvrde. Ima i onih koji imaju OIB, a nisu uvedeni u bazu podataka, znači - treba imati zdravstveno osiguranje, to je na prvom mjestu, poručila je Pavić Šimetin.

Kazala je da je bilo nekoliko pojedinačnih situacija s viškom cjepiva, i to ne u smislu da je istekao rok trajanja od 6 mjeseci, nego su otopljene veće količine Pfizera ili Moderne nego što se može u mjesec dana potrošiti.

- To je rješavano tako da su ta cjepiva ustupljena drugim zavodima koji su u tom trenutku imali veću potražnju za cjepivom, rekla je.

Na pitanje o uvođenju obveznog cijepljenja, odgovorila je da se u Europi razgovara o obveznom cijepljenju, da se prati i gleda što druge zemlje rade.

- Na prvom mjestu bili bi zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije, rekla je.

Od sutra se u Zagrebu na tri punkta građani mogu cijepiti cjepivom Johnson & Johnson. Riječ je o jednoj dozi, pa se nakon 22 dana može dobiti COVID putovnica. 

Kako bi se broj procijepljenih povećao za 1 %, primjerice u Splitsko-dalmatinskoj županiji dnevno bi se trebalo cijepiti 3700-3800 ljudi. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!