Dovršava se vijadukt Prapratno, bili smo na gradilištu

07.08.2021.

12:41

Autor: Sandra Lacković /Dnevnik u podne/HTV

Dovršava se vijadukt Prapratno na trasi pristupne ceste za Pelješki most.

Dovršava se vijadukt Prapratno na trasi pristupne ceste za Pelješki most.

Foto: HRT / IMS

Napreduju pristupne ceste prema Pelješkom mostu. U sklopu stonske obilaznice koju gradi grčki Avax je i vijadukt Prapratno. Za njega je Brodosplit isporučio ukupno 2.580 tona čelične konstrukcije, a segmenti se ugrađuju metodom navlačenja posebnim hidrauličkim sustavom. S radnicima Brodosplita na završnom spajanju i montaži čelične konstrukcije bila je naša ekipa.

On je dug 223 metra, svi segmenti izgrađeni su u škveru Brodosplita, morskim putem dovezeni u Prapratno, a nakon toga na gradilište. Spajanje je započelo krajem lipnja. Brodosplit je potpisao ugovor s grčkim Avaxom o izradi čelične konstrukcije za vijadukt Prapratno i most Ston.  Sve je to dio stonske zaobilaznice koju gradi Avax, duge 18 km, vrijedne više od 500 milijuna kuna bez PDV-a.

Riječ je o građevinski iznimno zahtjevnom projektu. Na gradilištu je trenutačno 20-ak radnika i inženjera Brodosplita, a u projektu je sudjelovalo oko 100 radnika Brodosplita. Ovo je važna dionica pristupnih cesta Pelješkog mosta koji bi trebao biti dovršen na proljeće 2022., a pristupne ceste trebale bi biti puštene pred turističku sezonu. Radovi dobro napreduju. Kompletna izrada dokumentacije prema glavnom projektu odrađena je u Brodosplitu - kao i izrada, rezanje, zavarivanje, montaža, bojanje.

Konstrukcija je iz pet segmenata dopremljena na gradilište, tamo spajana i hidrauličkim pumpama navučena preko doline, objasnio je za HTV Matko Balić iz Brodosplita.

U idućih mjesec dana konstrukcija bi se trebala spustiti na konačne ležajeve. S obzirom na znanje i iskustvo, relativno jednostavan projekt za Brodosplit. Inače, uz Vijadukt Prapratno Brodosplit je s grčkim Avaxom ugovorio izradu čelične konstrukcije i za Stonski most.

Podsjetimo, Grci grade stonsku obilaznicu - dugu 18 kilometara, vrijednu 511 milijuna kuna bez PDV-a. Riječ je o građevinski iznimno zahtjevnoj dionici. Pelješki most trebao bi biti gotov na proljeće 2022-ge, a pristupne ceste do početka iduće turističke sezone.

Sandra Lacković za Dnevnik u podne HTV-a javila je da se na gradilištu intenzivno radi te da će uskoro biti dovršeno spajanje i montaža čelične konstrukcije na vijaduktu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!