Dr. Karuc: U Zadarskoj županiji udvostručen broj pacijenata na liječenju od Covida

10:11 / 16.07.2021.

Autor: Vladimir Šetka/HRT

Ilustracija, Zadar

Ilustracija, Zadar

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

U Zadarskoj županiji je 28 novih pozitivnih na koronavirus. To je za pet više nego prošloga petka. Među novozaraženima je i turist iz Danske.

Na bolničkom liječenju broj pacijenata se udvostručio i sad ih je 17, od kojih je troje na respiratoru.

- U Općoj bolnici Zadar značajno raste broj mlađih hospitaliziranih osoba, a nije rijetkost da završe na respiratoru zbog teške kliničke slike. Od ukupnog broja trenutačno hospitaliziranih 20% je mlađih od 50 godina. Najviše je bolesnika rođenih između 1950. I 1960. godine, a na respiratoru su bolesnici srednje životne dobi. Za sada je situacija još uvijek dobra, iako nam je u zadnjih nekoliko dana porastao i broj pacijenata na COVID odjelima i bolesnika na respiratoru. Simptomi hospitaliziranih su teški, a odraz su upalnih procesa s visokom temperaturom koja slabije reagira na lijekove. Kod pacijenata se javlja gubitak apetita, opća slabost, suhi kašlj i na kraju otežano disanje, rekao je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc.

Županijski stožer civilne zaštite Zadarske županije zatražio je od Nacionalnog stožera produljenje postojećih epidemioloških mjera do kraja srpnja. To znači da ostaje zabrana održavanja svih vrsta koncerata sa živom glazbom te sličnih događanja na otvorenom gdje nije moguće provesti kontrolu nazočnih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!