08:20 / 27.01.2022.

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Liječnik o roditeljskom testiranju djece na COVID: "To je malo idealiziran pristup"

Liječnik obiteljske medicine dr. Milan Mazalin gostovao je u Studiju 4 HTV-a

Liječnik obiteljske medicine dr. Milan Mazalin gostovao je u Studiju 4 HTV-a

Foto: Studio 4/Arhiva / Patrik Macek /Pixsell

Liječnik obiteljske medicine dr. Milan Mazalin rekao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako problemi s brzim antigenskim testiranjima u ordinacijama obiteljske medicine još uvijek postoje. 

"Postoji niz problema"

- Dosta je bilo prijepora oko toga, dosta je bilo neslaganja, nerazumijevanja i mislim da će to još jedno vrijeme trajati, poručio je.

Naglasio je kako nije siguran da će obiteljski liječnici posve moći funkcionirati kao "mali testni punkt", jer se suočavaju s nizom organizacijskih, prostornih - i vremenskih problema. Nije, kaže, lako u prenapregnuti sustav kao što je primarna zdravstvena zaštita, ugurati još jednu odgovornu, bitnu i vremenski vrlo zahtjevnu aktivnost.

- Tako da se bojim da će se trebati malo promijeniti pristup tome i da će se trebati naći možda pametniji i jednostavniji modaliteti da bi to imalo nekakvu funkciju, a ne da bi to bilo samo radi forme, komentirao je.

Brzo antigensko testiranje u ambulantama obiteljske medicine nije samo uzimanje uzorka, već i cijeli niz administracije. Na testnim punktovima djelatnici koji provode testiranja su obučeni u zaštitnu odjeću, koju obiteljski liječnici ne koriste u svom svakodnevnom radu - upozorava.

- Da bismo pristupili takvom testiranju trebali bi se barem djelomično zaštititi nekom dodatnom zaštitnom opremom, samo testiranje traje par sekundi, ali trebate pripremiti test, posjesti pacijenta, rezultat se čeka petnaestak minuta. U našim prostorima ne može biti puno ljudi, eventualno jedan do dva, tako da je mogući protok pacijenata tijekom radnog dana relativno mali, dodao je dr. Mazalin. 

Mislim da je cijela populacija pogođena potencijalnom opasnošću zaraze koronavirusom

dr. Milan Mazalin

"Smanjuju se druge aktivnosti s pacijentima"

S obzirom na to da je prostor kod liječnika primarne zdravstvene zaštite vrlo mali, teško je odvojiti moguće COVID pozitivne pacijente od ostalih - primjerice, kroničnih pacijenata.

- To je izuzetno važno i to je ono na čemu cijelo vrijeme inzistiramo i pokušavamo u cijelom sustavu i svakodnevnom ponašanju smanjiti na minimum moguće kontakte s potencijalno zaraženim pacijentima, kazao je.

Dr. Mazalin smatra kako testiranje pacijenata na kraju radnog vremena također nije dobar prijedlog, jer se i tu pojavljuju veliki problem, primjerice preklapanja smjena s liječnicima iz suprotne smjene rada.

- Ne možemo mi odrediti kada ćemo moći testirati, ispada kao da smo mi zadnjih pola sata rješavali križaljke, pa ćemo tada moći testirati!, naglasio je.

Poručio je da se tako smanjuju druge aktivnost s pacijentima, te da će se to odraziti na kvalitetu zdravstvene usluge.  

Kaže i kako kod njega trenutno u ordinaciji mlađa, školska djeca, odnosno roditelji te djece razvijaju najčešće COVID simptome.

- Više nemate ciljanu skupinu koju to pogađa, mislim da je cijela populacija pogođena potencijalnom opasnošću zaraze koronavirusom, poručio je.

Dodao je da je tu najveći problem. 

"Pitanje je koliko su svi roditelji educirani za testiranje djece"

Ukida se izolacija za školsku djecu koja nisu zaražena, testirat će ih roditelji.

- To je jedan dosta sklizak teren. Osobno ne bih htio biti pesimističan, ali mislim da je to sustav koji će vrlo teško ili rekao bih - nikako zaživjeti. To je malo idealiziran pristup situaciji i rješenju. Ono je jedan od pokušaja da se nađe rješenje, jer djeca puno gube, ali treba se naći dobro rješenje. Sigurno su prvo mislili da se djeca testiraju kod obiteljskih liječnika, onda su shvatili da to postoji već kao parodija, pa je onda došla ideja - mogu roditelji, naglasio je.

- Pitanje je koliko su svi roditelji educirani za napraviti taj test, zato je sve to komplicirano, istaknuo je.

Smatra da to nije pravi put. 

Ponovio je u razgovoru i informaciju da za ulazak u ambulantu liječnika obiteljske medicine ne treba pokazati COVID potvrdu.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!