Dr. Petrović: Potvrđena visoka sumnja na omikron-varijantu

12:23 / 04.12.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT

Goranka Petrović

Goranka Petrović

Foto: Dnevnik / HRT

U svijetu se pozorno prati širenje omikron-varijante koronavirusa, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo sumnja na pojavu i u Hrvatskoj. HRT-ova reporterka Ruža Ištuk rekla je u podnevnom Dnevniku da je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, omikron-varijanta potvrđena u 38 zemalja. Čini se da bi Hrvatska mogla biti 39. zemlja. 

Epidemiologinja Goranka Petrović iz HZJZ-a naglasila je da su jutros zaprimljeni uzorci dvoje oboljelih, kod kojih je već PCR testom bilo potvrđeno da su pozitivni na COVID-19, te je napravljen tzv. screening PCR na omikron-varijantu.

- Upravo smo dobili rezultate probirnoga testa te je potvrđena visoka suspektna sumnja na omikron-varijantu, što znači da se treba sekvencirati i ti rezultati trebali bi biti gotovi u ponedjeljak, rekla je Petrović.

Kontakti tih oboljelih osoba moraju ići u karantenu od četrnaest dana i posljednji dan karantene trebaju se testirati.

Osobe za koje se pokazala visoka sumnja na zarazu omikron-varijantom epidemiološki su povezane, no izvor zaraze još se ne može jasno detektirati te se moraju provesti detaljnija epidemiološka istraživanja kako bi se utvrdilo odakle je došao taj novi soj virusa. 

Petrović je naglasila da je riječ o hrvatskim građanima koji nisu boravili u Južnoj Africi, a bili su na sastanku na kojem je bilo i inozemnih gostiju.

- Znači, to su osobe koje su bile u Hrvatskoj, poručila je.

Istaknula je da ovo nije nikakvo iznenađenje s obzirom na situaciju u svijetu, nego je to očekivano. Petrović je ponovila da svi građani trebaju poštovati propisane epidemiološke mjere te je pozvala na cijepljenje.

Poručila je da nema razloga za paniku, ali i pozvala na oprez.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!