U Zagrebu izdavali lažne COVID potvrde

03.12.2021.

15:33

Autor: M.Š./HRT

Policija - ilustracija

Policija - ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nastavlja se s utvrđivanjem drugih osoba koje koriste EU digitalne COVID potvrde s lažnim podacima o cijepljenju. 

- Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela "Krivotvorenje isprava", "Krivotvorenje isprava" pomaganjem i "Zlouporaba položaja i ovlasti" nad ukupno šest osoba (34-, 39-, 37-, 68-, 59- i 30-godišnjakom).

Naime, utvrđena je sumnja da je 34-godišnjak s ciljem pribavljanja važeće EU digitalne COVID potvrde, iako je bilo svjestan i znao da na nju nema pravo, tijekom listopada 2021. godine u dogovoru i uz pomoć navedene zasad nepoznate muške osobe koja može izraditi važeću EU digitalnu COVID potvrdu, predao svoje osobne podatke za njenu izradu te određeni novčani iznos 30-godišnjem zaposleniku medicinske ustanove u Zagrebu koji je ovlašten unositi podatke o cijepljenju osoba u sustav.

Iako je znao i bio svjestan činjenice da osumnjičeni nije cijepljen, zdravstveni zaposlenik iskoristio je svoju ovlast te unio u sustav netočan podatak o cijepljenosti 34-godišnjaka, na temelju čega mu je izrađena COVID potvrda koju je potom i preuzeo.

Nadalje, na identičan način su svoju COVID potvrdu ishodovali još i 37-, 68- i 59-godišnjak te, uz pomoć spomenutog 34-godišnjaka, i 39-godišnjakinja.

Za 30-godišnjeg medicinskog zaposlenika utvrđena je sumnja da je počinio više kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. Kaznenog zakona te više kaznenih djela krivotvorenja isprava iz članka 278. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona.

Naime, utvrđeno je da je, kao zaposlenik zdravstvene ustanove s ovlastima za unos podataka u službene evidencije, zlouporabio svoje ovlasti te u službene evidencije cijepljenih osoba unio podatke o cijepljenju za osobe za koje je znao da nisu cijepljene, za što je primio određeni novčani iznos.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su 34-godišnjaka i 30-godišnjaka pritvorskom nadzorniku te podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu dok će protiv ostalih osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu redovnim putem.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad još dvije osobe koje su na identičan način ishodovale EU digitalne COVID potvrde.

Policijski službenici nastavljaju s provođenjem kriminalističkog istraživanja u cilju utvrđivanja drugih osoba koje koriste EU digitalne COVID potvrde izdane na temelju netočnih podataka o cijepljenju te koje su sudjelovale u njihovom pribavljanju, navode iz PU zagrebačke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!