Sumnja se u pojavu omikrona u Hrvatskoj

20:56 / 03.12.2021.

Autor: Ruža Ištuk/M.Š./HRT

Omikron varijanta koronavirusa - ilustracija

Omikron varijanta koronavirusa - ilustracija

Foto: Dado Ruvic/Illustration/File Photo / REUTERS

Postavljena je sumnja na prisutstvo nove varijante koronavirusa, omikrona u Hrvatskoj kod jednog pacijenta na području Zagreba. U tijeku je provjera u službenom laboratoriju, potvrdio je za HRT ministar Vili Beroš. Doznajemo da je uzorak stigao nedavno u laboratorij HZJZ-a te je u obradi. Postupak traje više dana.

Nova varijanta koronavirusa, omikron, identificirana je u 38 zemalja, ali za sada nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj kod osobe zaražene tom inačicom, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Organizacija procjenjuje da će biti potrebno nekoliko tjedana dok se dobije preciznija slika mogućeg djelovanja omikrona.

- Preliminarni podaci upućuju na veću zaraznost, ali to je za sada sve što znamo, izjavio je na konferenciji za novinare Christian Lindmeier, glasnogovornik WHO-a. 

Predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa rekao je da je pojava omikron varijante "konačni dokaz koliko je opasna nejednakost u pogledu cijepljenja u svijetu".

Prema UN-ovim statistikama, oko 65 posto stanovnika najrazvijenijih zemalja su primili najmanje jednu dozu cjepiva protiv covida-19, prema samo 7 posto u najmanje razvijenim zemljama. 

Zapadne zemlje su optužene da gomilaju zalihe cjepiva i WHO ih je pozvao da se ne žure s trećom dozom, dok milijuni u svijetu nisu primili ni prvu dozu.

Nova varijanta koronavirusa B.1.1.529 otkrivena u Južnoj Africi, nazvana omikron, upalila je zvona za uzbunu u cijelome svijetu.

Omikron varijanta koronavirusa prema preliminarnim dokazima prikupljenima na jugu Afrike ima povećan rizik pojave ponovne infekcije i da se može širiti brže od drugih varijanti.

Posebno je zabrinjavajuć velik broj promjena na proteinu šiljka, kojim se virus veže za stanice organizma koji napada. Omikron, stoga, vjerojatno lakše ulazi u stanicu i izbjegava stečeni imunitet.

Veći broj farmaceutskih tvrtki objavio je da već radi na prilagođavanju cjepiva novoj varijanti.

Tvrtka Johnson&Johnson priopćila je da testira svoje jednodozno cjepivo na omikronu, u Moderni kažu da su razvili strategiju za predviđanje novih varijanti, a Pfizer i BioNTech objavili su da su u slučaju potrebe sposobni razviti i proizvesti prilagođeno cjepivo u otprilike 100 dana, ovisno o zakonskom odobrenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!