Dr. Ružić: Sve više mladih završava na kisiku

08:25 / 19.04.2021.

Autor: V.G./Studio 4/HRT/IMS

Alen Ružić

Alen Ružić

Foto: Studio 4 / HRT

Situacija je i dalje ozbiljna, iako epidemiološke brojke pokazuju stagnaciju u populaciji. Treba neko vrijeme da se to reflektira i na broj hospitaliziranih. Mi smo 22. prosinca imali 164, a sada u ovom valu smo prešli 212 pacijenata. Jučer konkretno 199, rekao je dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, gostujući u emisiji "Studio 4".

- Imamo i post covid odjel koji ne ulazi u statistike, ali valja i tih 18 bolesnika s teškim ranim komplikacijama covida u realitetu zbrinuti. Sveukupno, za Primorsko-goransku županiju ovaj val je puno teži nego prethodni. Sreća, dobro smo se pripremili, djelatnici rade 150 posto. Visok je stupanj iscrpljenosti, ali želja za pomoć i predanost profesiji svih skupa drži na nogama, dodao je Ružić.

Sve više mladih ljudi završava na kisiku, koji su prije oboljenja koronavirusom bili zdravi.

- Bolest se mijenja, imamo nove sojeve, a to znači da se i mijenja klinička slika. I dalje bolesnici starije dobi, s teškim bolestima, su u povećanom riziku od komplikacija i neželjenih ishoda. Učimo iz dana u dan i po rezultatima ishoda, kad gledamo ukupan broj, sve skupa potvrđuje da imamo dobru zdravstvenu skrb, rekao je Ružić.

Na pitanje ima li prostora za uštede u zdravstvenom sustavu, Ružić je rekao kako je uvjeren da slijedi razdoblje strukturnih reformi koje će trajno riješiti akumulirane probleme.

- Medicina napreduje, svugdje u svijetu je skupa. Nekim internim reorganizacijama i posebnom pažnjom dobrog gospodarstvenika možemo na mnogim mjestima smanjiti rashod. Moramo se usporediti sa svijetom, neke cijene će definirati daljnji porast, ali s druge strane postoje prostori za uštede. I mi smo u KBC-u Rijeka, usprkos pandemiji, uspjeli napraviti značajne pomake u poslovanju u smislu racionalizacije pojedinih segmenata, rekao je.

- Reforma zdravstva ne može biti samo usmjerena na reorganizaciju, u nekim segmentima troškovi se mogu regulirati - struktura propisivanja lijekova, dužina boravka u bolnici, pitanje kadrovskih resursa. 

Ružić smatra da će osobna odgovornost bolesnika za zdravlje morati biti dio buduće zdravstvene reforme.

- Krenimo samo od dijabetesa, mnoge bogatije zemlje od nas, imaju promjenu ponašanja i rizičnih čimbenika kao kratkotrajno razdoblje u kojem pacijent kroz to dolazi u mogućnost dobivati skupu terapiju. Mi imamo podatke koji su prilično nepouzdani, ali kazuju da se veliki broj propisanih lijekova ne popije, reforma će zahvatiti sigurno i taj dio, rekao je Ružić dodajući i da se jačanjem obiteljske medicine može bitno rasteretiti cijeli zdravstveni sustav.

Upitana može li doći do ugrožavanja zdravstvenog sustava ako nastavi rasti broj novooboljelih, dr. Jadranka Pavičić Šarić je poručila kako je cijepljenje svjetlo na kraju tunela te da ga trebamo prihvatiti kao spas u situaciji koja nas je izula iz cipela.

- Zadnjih godinu dana zdravstveni sustav živi s virusom, sve smo mu podredili. Nadamo se da ćemo konačno ugledati svjetlo. Kolateralne žrtve virusa su pacijenti koji nisu prioritetni, koji su bili stavljeni u drugi plan, jer zbog nedostatnog kadrovskog resursa nismo mogli pružati obujam zdravstvene zaštite koji smo do tada pružali. Prednost su bili borba s pandemijom te hitni i onkološki pacijenti, ovi hladni doista jesu bili zakinuti zadnjih godinu dana, priznala je Pavičić Šarić, iz izvršnog odbora Hrvatske liječničke komore.

Liječnička komora ni ranije nije štedjela ministra Beroša koji je govorio da obiteljski liječnici nisu dovoljni angažirani u borbi s covidom-19. Pavičić Šarić je rekla kako vjeruje da su liječnici dali svoj značajan obol kao prva barijera u obrani od virusa.

- Je li to moglo biti bolje, drugačije, moguće da je. Izlazili su s određenim prijedlozima prema ministru, dio njih je i prihvaćen. Vjerujem da bi ta komunikacija u javnom prostoru trebala biti rafiniranija.


Što se tiče odgovornosti ministra za problem s veledrogerijama, Pavičić Šarić je istaknula da dugovi nisu nastali u zadnjih godinu dana već se proteže godinama.

- Svako malo imamo prijetnje veledrogerija da će obustaviti isporuku lijekova. Zadnjih godinu dana, s obzirom da je virus bio u središtu, vjerojatno se nije imalo toliko vremena za provođenje samih reformi, rekla je.

Pavičić Šarić je rekla kako joj je teško reći bi li smjena ministra Beroša popravila nešto preko noći.

- To su politička pitanja. Svatko tko se prihvati funkcije ministra zdravstva, mislim da je svjestan otpočetka koliko je to vrući krumpir, dodala je.

Pavičić Šarić je rekla da su reforme neminovne.

- Reformu zdravstva treba napraviti hladne glave, to bi trebal biti nadstranačko pitanje. Treba se postići društveni konsenzus oko toga kakvo zdravstvo trebamo jer je očito da je u ovakvom obliku neodrživo, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!