Sindikati uputili zahtjev za smjenu direktora Cesta Šibenik

14.06.2023.

11:01

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Članovi sindikata na mirnom okupljanju ispred zgrade županije Šibensko-kninske

Članovi sindikata na mirnom okupljanju ispred zgrade županije Šibensko-kninske

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Sindikat prometa i veza Hrvatske te Savez samostalnih sindikata Hrvatske zatražili su u srijedu od Šibensko-kninske županije i Nadzornog odbora smjenu direktora Ceste Šibenik Roberta Miljkovića, zbog nepoštovanja prava radnika na kolektivno pregovaranje.


Zbog odbijanja pregovora o Kolektivnom ugovoru, radnici Cesta Šibenik, u ponedjeljak su krenuli u štrajk koji je sudskim putem pokušao osporiti direktor Miljanić.

Sto dvanaest radnika tvrtke Ceste Šibenik d.o.o., kojoj je osnivač Šibensko-kninska županija, traži povećanje plaće za 15 posto i ukidanje Pravilnika prema kojem će se radnicima plaća isplaćivati po modelu 70 30, odnosno 70 posto fiksni dio, 30 posto varijabilni dio.

Nakon što je Županijski sud u Šibeniku jučer štrajk proglasio legalnim, sukladno odredbama Zakona o radu, sindikati su poslali dopis Nadzornom odboru te šibensko-kninskom županu Marku Jeliću u kojem traže smjenu Miljkovića.

- Gospodin Miljković je pokazao potpuno nerazumijevanje funkcioniranja radnih odnosa te nepoštivanje Ustavom i zakonom zajamčenog prava radnika na kolektivno pregovaranje. Nakon što svoje stavove nije promijenio ni u procesu mirenja, radnicima nije preostalo drugo rješenje nego organizirati štrajk u koji su stupili gotovo svi zaposleni, stoji u priopćenju sindikata.

Sindikati smatraju da Miljković zbog nanošenja štete poslovanju tvrtke više ne može biti na njezinu čelu, a od Nadzornog odbora i županije traže imenovanje nove uprave koja će početi proces kolektivnih pregovora čime bi bili uklonjeni razlozi za štrajk.

- Ovim putem pozivamo i direktora g. Roberta Miljkovića da sam podnese ostavku. Radnicima tvrtke Ceste Šibenik u interesu je da se štrajk što prije završi i da se rad tvrtke nastavi, naveli su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!