Drugih šest mjeseci roditeljske naknade - puna plaća

09.02.2019.

10:51

Autor: HRT

default error photo
Dokument koji sadržava čak 110 demografskih mjera na proljeće bi trebao biti upućen u javnu raspravu. Delimitiranje roditeljskih naknada trebalo bi stupiti na snagu 2020.
Od sljedeće godine roditeljske naknade tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta trebale bi biti izjednačene s punom plaćom roditelja, a očevi bi trebali dobiti pravo na 10 slobodnih dana nakon rođenja djeteta, plaćenih u visini pune plaće.

- Koje su demografske mjere potrebne RH?
- Murganić za HRT: Planiramo delimitiranje roditeljskih naknada
- Murganić: Vladine demografske mjere mogu pridonijeti promjeni negativnih trendova 

Glavne su to mjere koje, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, donosi Nacionalna demografska strategija revitalizacije Hrvatske. Dokument koji sadržava čak 110 demografskih mjera na proljeće bi trebao biti upućen u javnu raspravu. Delimitiranje roditeljskih naknada trebalo bi stupiti na snagu 2020. godine.

- Istaknuo bih da u Europskoj Uniji samo jedna zemlja ima u potpunosti delimitiranu naknadu, i još jedna izvan EU-a, dakle to je nekakav cilj kojem težimo, do koje razine će to biti, mi se nadamo vrlo blizu tome, ali u ovom trenu je prerano o tome još govoriti, rekao je Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!