Jedna od najvećih zapljena kokaina u posljednjih 20 godina

16:47 / 08.03.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT/Hina

Zaplijenjeni kokain

Zaplijenjeni kokain

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Dubrovačka policija izložila je novinarima 72,9 kg kokaina koje je zaplijenila nakon što je dovršila opsežno kriminalističko istraživanje u dolini Neretve, a koja je dio jedne od najvećih zapljena kokaina u posljednjih 20 godina.

Na području Opuzena u subotu navečer uhićene su tri muške osobe stare 35, 41 i 47 godina, od kojih dvije u samom kontejneru prilikom vađenja kokaina, a treća je čuvala stražu u neposrednoj blizini, rečeno je na konferenciji za tisak u Dubrovniku, uz napomenu da su dvojica iz doline Neretve.

Protiv njih je podnesena kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sklopu zločinačkog udruženja i kasno sinoć se predani pritvorskom nadzorniku te se nalaze pod ingerencijom Uskoka.

Uskok je izvijestio da je na temelju kaznene prijave Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, pokrenuo istragu protiv trojice hrvatskih državljana rođenih 1974., 1986. i 1980. te da je od suca istrage zatražio da im odredi istražni zatvor.

Zaplijenjeni kokain, pakiran u 60 paketića, visoke je čistoće, njegova cijena na crnom tržištu kreće se oko između 35 i 40 tisuća eura za kilogram naveliko ili oko stotinu eura po gramu na malo, kazala je policija i procijenila da se radi o količini droge vrijedne od 50 do 70 milijuna kuna.

Droga je namijenjena crnom tržištu Hrvatske i Europske unije, pretpostavlja se da je stigla iz Južne Amerike, za što krijumčari sve više uz talijanske luke i luku Rijeka, koriste luku Ploče.

Kokain se nalazio u kontejneru s bananama koje su bile namijenjene tvrtki Frigo Bonsai, čije je suvlasnica bivša gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur, ali je policija kazala da ta tvrtka nema nikakve veze s krijumčarenjem droge.

Policija je tijekom 2021. u dvije akcije spriječila krijumčarenje 219 kilograma kokaina, od kojih je pronašla i zaplijenila 98 kilograma kokaina, što predstavlja jednu od najvećih zapljena kokaina u posljednjih 20 godina. Razbijene su dvije zločinačke organizacije, a uhićeno je ukupno sedam osoba.

Dubrovačko-neretvanska policija navodi da ovom akcijom nastavlja niz uspješnih zapljena velikih količina droga. U posljednjih deset godina, dodaju, dubrovačko-neretvanska policija zabilježila je preko 5600 zapljena droga, među kojima se ističe više od 115 velikih zapljena u kojima je pronađeno preko dvije tone marihuane, 70 kilograma heroina te 113 kilograma kokaina.

Evo što je na konferenciji za medije izjavio Zoran Tikvica, voditelj službe kriminalističke policije PU dubrovačko neretvanska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!