Božinović: Spremni smo dočekali protupožarnu sezonu

14.07.2022.

14:04

Autor: HRT

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova

Foto: HTV / HRT

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu novinarima nakon sjednice Vlade.

"Borba protiv požara dio politike EU-a" 

Na pitanje jesmo li spremni dočekali protupožarnu sezonu, rekao je da jesmo.

- Vidjeli ste kako su sve službe jučer odradile dobar posao. Moramo biti svjesni da je glavna promjena koja se događa i koja će se događati u godinama koje nam slijede vezana za klimatske promjene. O tome se sve više piše, o tome i govorimo već godinama, rekao je.

Božinović je objasnio da su povlačili poteze koji su upravo išli na naći da se službe koje su zadužene za sigurnost građana prilagode u najvećoj mogućoj mjeri izazovima koji nam predstoje, a klimatske promjene su jedan od najvećih sigurnosnih izazova s kojima se suočava cijeli svijet.

- Kada govorite o požarima danas, pogledajte kartu Europe i vidjet ćete gdje sve gori - uglavnom u mediteranskom području tijekom ljeta. Mediteran i Kalifornija su glavni svjetski hot spotovi, kada govorimo o povećanju globalnog zagrijavanja, dodao je.

Svjetski prosjek je, objasnio je, da se temperatura povećala za 1,1°C, na Mediteranu i u Kaliforniji je to 1,5°C.

- Mi živimo na području koje će biti i jeste izloženo negativnim posljedicama klimatskih promjena i zbog toga se organiziramo i kao država, ali i na razini EU-a kako bismo udružili kapacitete koje Europa ima u borbi s posljedicama vezanim za šumske požare, dodao je.

EU do ove godine nije imala portfelj civilne zaštite, naglasio je objašnjavajući da ga ima od ove godine, vodi ga slovenski kolega. Božinović ističe da je borba protiv požara i dio politike EU-a, a Hrvatska je od prvog dana vrlo angažirana.

- Spremni smo, snage su se jučer u šibenskom i vodičkom zaleđu postupno povećavale, ovisno o razvoju situacije, dodao je.

"Od 1.8. imat ćemo 5 kanadera i 5 air tractora" 

Jučer je ukupno angažirano, rekao je Božinović, 350 vatrogasaca, 50 pripadnika HV-a, 75 policajaca - sve što je bilo nužno kako bi se situacija privela kontroli. Mirnije jutro možemo zahvaliti činjenici da je vjetar bitno oslabio, ističe, te nije bilo novih naleta bure koji su prijetili da požar prebace preko vodičke magistrale. S time se možemo nositi, dodao je.

Ministar je objasnio kako vremenske prognoze govore o tome da uskoro ne možemo očekivati kišu, koje u šibenskom zaleđu nije bilo skoro 3 mjeseca, zemlja i vegetacija su suhi i to je nešto što nas sve upućuje na budnost. Građane i goste to upućuje, dodao je, na odgovorno ponašanje.

Na pitanje jesu li spremni svi protupožarni avioni ili su još na remontu, Božinović kaže da su u ovom trenutku na raspolaganju 4 kanadera, 3 air tractora, do 23.7. će biti još 1 air tractor, te još jedan do 30.7., kao i jedan kanader.

- Od 1. 8. bi trebali imati na raspolaganju 5 kanadera i 5 air tractora. Još jedan kanader, obzirom na prirodu servisa, bit će gotov do kraja godine, dodao je.

Zajednička nabava kanadera na razini EU-a 

Božinović je govorio o mehanizmu EU-a koji je donio odluku da će se nabaviti novi kanaderi na razini EU-a. Riječ je o zajedničkoj nabavi, Božinović kaže da je to bolje za nas.

- Radi se o zajedničkoj nabavi što je u svakom slučaju za nas bolje, s obzirom na činjenicu da su kanaderi promijenili vlasnika. Dobro je da se Hrvatska ubacila u prvu skupinu zemalja članica koje su se prijavile za nabavu iz zajedničkog paketa. Tu bi Hrvatska dobila 2 kanadera, ali činjenica je da proizvodnja još nije krenula u punom opsegu. Mislim da je 2026. neki rok do kojeg bi se mogli očekivati prvi kanaderi iz zajedničke nabave, dodao je.

Kanaderi su se do sada, dodao je, pokazali kao apsolutno najefikasnije sredstvo u borbi protiv požara, a Hrvatska će ponavljati svoje zahtjeve. Objasnio je kako nabava vlastitih kanadera u nadležnosti HRZ-a i MORH-a, a MUP je već izlobirao prvo krene zajednička nabava na razini EU-a.

- Treba imati u vidu da kanaderi nisu npr. Škoda koju možete naručiti u dućanu, tu postoje procedure. Potrudili smo se da budemo među prvim kupcima, dodao je.

Slovenija sutra počinje s uklanjanjem žilet-žice 

Sutra počinje uklanjanje žilet žice koju je krajem 2015. godine na granicu s Hrvatskom počela postavljati tadašnja vlada koju je vodio Miro Cerar.

Na pitanje hoće li u tome sudjelovati i hrvatska policija, Božinović kaže: Mi ju nismo ni dizali. Ne znam za zahtjev da im pomognemo, ali mi smo tu uvijek ako treba pomoći susjedima.

O novoj akciji europskog tužitelja u Varaždinu 

Tijekom jutra su uhićene tri osobe uhićene zbog sumnje na primanje i davanje mita vezano uz dodjelu radova prilikom dogradnje i rekonstrukcije pročistača otpadnih voda u Varaždinu. Ministar kaže da je činjenica da od prvog dana govore da sve institucije vezano za istraživanja i progone imaju odriješene ruke u provođenju zakona.

- Vidio sam tu informaciju, ne znam detalje. Znam da se radi o sumnji na zloporabu europskih sredstava i ne mogu reći ništa osim poticati i dalje DORH, USKOK, policiju, policijski USKOK da rade sve ono što je u skladu sa zakonom i da štite interese RH i EU-a, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!