Dvor na Uni i 13 naselja odsječeni zbog poplave

18.05.2023.

17:15

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Igor Ahmetović/E.P.C.

Poplavljeno i odsječeno 13 naselja Općine Dvor

Poplavljeno i odsječeno 13 naselja Općine Dvor

Foto: HTV / HRT

Visoki vodostaj rijeke Une stvorio je velike probleme i stanovnicima općine Dvor. Trinaest naselja i sami Dvor danima su prometno odsječeni od svijeta i do njih se može samo čamcima. Poplavljeno je 15-ak kuća, a veliki problem je i nedostatak pitke vode. 

Do jučer se po prometnici u Unčanima moglo hodati samo u čizmama. Jutros situacija bolja. Una se povukla s ceste, ali većina dvorišta i gospodarskih objakata još je pod vodom. Mještani se žale, osjećaju se zaboravljenima.


- Katastrofa. Nitko nas nije obišao od strane Civilne zaštite, vojske, HGSS-a, kaže Ivan Jućkić u Unčanima. 


Navikli da ih nitko ni ne obiđe 


- Kad god je poplava, uvijek je tako, nitko za nas ne zna, žali se Ivanka Solomun.


- Neka dođu i obiđu ta područja svaki put. Dođu do Kostajnice, jer ne mogu dalje, mogu jedino helikopterom do nas, mi smo odsječeni od svega, kaže njezina sumještanka.  Nebranjena naselja u slivu Une


I upravo dok smo snimali, u mjesto je došao načelnik. Na upit mještana o obrani od poplava, odgovara kako su na ovom dijelu sliva rijeke Une samo dva branjena područja. Hrvatska Kostajnica i mjesto Dvor te da je jedino rješenje problema dizanje prometnice za jedan metar.


- Sva naselja od Zamlače, Unčana, Struge, Unčana, Golubovca, Divuše, Kuljana, Volinje, Matijevića, Javornika, Stanić Polja i Dobretina nisu branjena područja, rekao je Nikola Arbutina, načelnik Općine Dvor.


Na pitanje zašto je tako odgovara:


- Zato što su Hrvatske vode odredile takav prioritet.

Iako je vodostaj Une u opadanju, mjesta Kuljani i Donji Dobretin još su uvijek potpuno prometno odječena od ostatka zemlje. 


Nedostatak pitke vode


- U našim trgovinama vode više nema. To koliko dobijemo, rasporedimo ili pomoću Crvenog križa, HGSSa ili vatrogasaca, kaže načelnik Arbutina.


Na terenu smo zatekli i tim HGSS-a. Pomažu i rade, kažu, koliko mogu.


- Radimo prijevoz ljudi i namirnica kroz mjesta gdje je cesta poplavljena te u tim dijelovima studiramo asfalt da negdje nije došlo do oštećenja kako bi izbjegli nezgode.


Dobra je vijest da nema novih oborina i da je vodostaj Une iz sata u sat u padu. Ali, da bi sve ceste bile prohodne, vodostaj Une mora pasti za čak metar. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!