DZS: Popisano više od 200 tisuća građana, među njima i premijer

16:01 / 14.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Popis stanovništva

Popis stanovništva

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U fazi samopopisivanja na portalu e-Građani u utorak do 15 sati uspješno je popisano više od 177.000 građana, izvijestio je Državni zavod za statistiku.

Najviše građana popisano je u Gradu Zagrebu, njih 58.214, Splitsko-dalmatinskoj županiji, 17.039, te u Primorsko-goranskoj županiji, 14.985.

Najmanje je popisanih u Ličko-senjskoj županiji, njih 1118, te u Požeško-slavonskoj, 1892, i Virovitičko-podravskoj županiji, 1930 osoba.

Tijekom prve faze provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021., tj. samopopisivanja, koje će trajati do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani.

Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica - jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima u vrijeme kada im to najviše odgovara, poručili su iz Državnog zavoda za statistiku.

Plenković pozvao građane da se samopopišu

Premijer Andrej Plenković pozvao je građane da iskoriste mogućnost samopopisivanja u sklopu Popisa stanovništva 2021., koji je počeo jučer i u dvije će se faze, "bez papira", potpuno digitalno, provoditi do 17. listopada.

U prvoj fazi, koja traje do 26. rujna, građani se mogu samopopisati, a tu je mogućnost iskoristio i Plenković te samopopisao svoju obitelj, o čemu je izvijestio na Twitteru, pozvavši i druge građane da i oni to učine. 

- Upravo sam dovršio popisivanje svoje obitelji preko sustava e-Građani, jednostavno i brzo. Iskoristimo mogućnost samopopisivanja, obavimo svoju građansku dužnost i sudjelujmo svi u Popisu stanovništva 2021.!, napisao je Plenković.


Pravilo je samopopisivanja da samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan.

U utorak do 15 sati uspješno je popisano više od 177.000 građana, izvijestio je Državni zavod za statistiku.

Najviše građana popisano je u Gradu Zagrebu, njih 58.214, Splitsko-dalmatinskoj županiji, 17.039, te u Primorsko-goranskoj županiji 14.985.

Najmanje je popisanih u Ličko-senjskoj županiji, njih 1118, te u Požeško-slavonskoj, 1892, i Virovitičko-podravskoj županiji, 1930 osoba.

Nakon završetka samopopisivanja, od 27. rujna do 17. listopada trajat će druga faza, odnosno izlazak popisivača na teren. Oni će tijekom osobnog intervjua sa stanovništvom i s pomoću prijenosnih računala popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.  

Terenski popisivači, morat će imati covid potvrde

- Svima će biti omogućeno testiranje. Ono ide na teret Državnog zavoda za statistiku i prema trenutnim saznanjima mislim da će se ono provoditi svaka 3 dana onako kako je to i uobičajeno, odnosno, koliko test vrijedi. Mi ćemo u dogovoru sa županijskim zavodima za javno zdravstvo osigurati testiranje za naše popisivače, rekla je Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!