EKSKLUZIVNO: Tijekom stanke u Saboru nastavljene vika i svađa

19.04.2023.

14:26

Autor: HRT/Hina

Burna stanka u Saboru

Burna stanka u Saboru

Foto: HTV / HRT

I nakon što je u Hrvatskom saboru proglašena stanka uoči usvajanja izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, u sabornici su nastavljene vika i svađa. Sve je to uhvatila kamera HTV-a.

Više pogledajte u prilogu Tatjane Munižabe:

Još za vrijeme zasjedanja Sabora, prije stanke, Miro Bulj (Most) je prozvao Vladu i vladajuće da uvode drakonske kazne, u biti, kako kaže, verbalni delikt da bi prosuđivali što su lažne vijesti i kako bi kažnjavali HOS-ovce za pozdrav "Za dom spremni". Potom su uslijedile opomene i udaljenje Mira Bulja iz sabornice.

Dok se Bulj penjao prema izlazu iz dvorane, nešto je iz klupe dobacivao Krešo Beljak (HSS) i zaradio tri opomene. 

Nakon stanke, Marijan Pavliček (HS) je prigovorio Jandrokoviću da je za vrijeme stanke zastupniku Željku Sačiću (HS) dao opomenu s dva dana udaljavanja sa sjednice.

Jandroković: Prijetnje, skoro i fizičke


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković iznio je kronologiju događaja, navodeći da je Bulj dobio 4. opomenu, pa krenuo van iz Sabornice, a Krešo Beljak (HSS) mu vikao "Ostani Miro, ne idi". Bulj se vratio, a Beljak je zaradio opomenu, Sačić je imao tada jednu ili dvije opomene, a kada se to dogodilo Beljak je počeo vikati, vrijeđati, a onda su on i Sačić krenuli iz klupa prema dolje, neću reći da se fizički obračunaju, ali da dođu ispred mene i da mi na neki način zaprijete, dodao je.

- Svašta su kolege izgovorili o meni osobno, no cijeli scenarij spuštanja dolje i prijetnje ne mogu tolerirati, rekao je predsjednik Sabora.

Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) uzvratio mu je kako je to što je ispričao - netočno. Opomene ste dali nakon što ste proglasili stanku, rekao mu je.

Jandroković ističe da je dio opomena dao za vrijeme rasprave, a da je najjače sankcije izrekao nakon prijetnji, skoro i fizičkih.

Sačić: Jandroković me izbacio sa zasjedanja za vrijeme stanke


Zastupnik Željko Sačić (HS) prozvao je predsjednika Sabora da ga je na "najgrublji i najvulgarniji način, protuustavno i protuzakonito, za vrijeme stanke, a ne u raspravi, na dva dana isključio iz parlamentarnog rada".


- To do sada nije viđeno. Jandroković je prvo proglasio stanku, krenuo prema izlazu, a kad smo kolega Beljak i ja glasno komentirali, vratio se i u pauzi me na dva dana izbacio s rasprave, požalio se zastupnik novinarima nakon izbacivanja iz Sabornice.


Tvrdi da je Jandroković rekao saborskoj straži da neće pokrenuti sjednicu dok je on u dvorani, pa je onda izašao i odmah napisao prigovor Odboru za Ustav i Poslovnik da se žurno poništi ta odluka.

Beljak: Morao sam reagirati


Jandrokovićeve poteze žestoko je napao i
Krešo Beljak (HSS), izvrijeđavši ga pritom.

- Mene je kukavički izbacio na tri-četiri, više ni ne znam, dana, a da se uopće nisam javio za riječ, kazao je. Objasnio je kako je dignuo povredu Poslovnika, jer je htio stati u Sačićevu obranu.

- Htio sam upozoriti na ton kojim je ta podla kukavica od Jandrokovića razgovarao s generalom HV-a i jednim od najvećih heroja Domovinskog rata, Sačićem, rekao je Beljak.

Kaže kako neće dopustiti da predsjednik Sabora "svoje osobne frustracije liječi na generalima i herojima Domovinskog rata".

- Gradonačelniku Sinja zabranili su da govori jer to nije u temi, generala Sačića prekinuli u pola njegova izlaganja, morao sam reagirati, kazao je Beljak dodavši kako je saborska straža došla da ih iznesu van, ali da to nisu htjeli dopustiti pa su izašli sami.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!