Sabor u mirnijem tonu počeo raspravu o većim kaznama za prekršaje

19.04.2023.

Zadnja izmjena 17:00

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Zastupnici u Saboru

Zastupnici u Saboru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Uz burnu raspravu, Hrvatski sabor iz drugog je pokušaja prihvatio Vladin prijedlog da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira izmijeni u hitnoj proceduri. Izglasavanju je prethodila žustra rasprava, predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon opomena iz Sabornice je udaljio Miru Bulja, a tijekom stanke Kreši Beljaku i Željku Sačiču izrekao najtežu kaznu isključivanja iz sjednice na dva dana. Kaže da je te najjače sankcije izrekao nakon prijetnji, skoro i fizičkih. Sve su snimile naše kamere.

Nakon jutrošnje burne rasprave o potrebi da se Zakon o prekršajima javnog reda i mira izmijeni po hitnom postupku, saborska oporba u četvrtak je u mirnijem tonu ponovila svoje zamjerke na predloženi zakon.

Prijenos sjednice Hrvatskog sabora:

Oporba je opetovala da nema potrebe da se Zakon mijenja po hitnom postupku, te da bi umjesto izmjena 46 godina starog Zakona, trebalo napraviti novi.

Zakoni se po hitnom postupku donose samo iznimno, a hitna procedura mora biti dobro obrazložena, no mi nemamo ni jedno ni drugo, kazala je Dalija Orešković (Centar) i zaključila da sve to govori da smo "invalidna demokracija".

Forsiranje hitne procedure, koju je saborska većina izglasovala jutros, vladajućima spočitava i Urša Raukar Gamulin (ZLB).

Predbacuje im i da je rasprava o zakonu trajala samo sedam dana, te da su se potpuno oglušili o dva dopisa povjerenika za informiranje koji je rekao da javna rasprava treba trajati 30 dana. Time pokazujete aroganciju i nepoštivanje institucija, rekla im je zastupnica, napominjući kako su se kazne mogle povećati i u rujnu, kad se isti Zakon mijenjao.

Damir Bajs (Fokus) drži da ne treba raditi izmjene zakona, nego napraviti novi, s obzirom da je postojeći star 46 godina. I on podsjeća da je isti Zakon mijenjan jesenas i da su tada kazne smanjenje. Što se dogodilo u šest mjeseci da se kazne rapidno povećavaju, upitao je zastupnik.


Vladina predstavnica: Zašto se kazne povisuju


Vladina predstavnica Irena Vuksanović Petrijevčanin tumači kako je svrha povisivanja prekršajnih kazni odvraćajući učinak na počinitelja tzv. specijalna i generalna prevencija.


Smisao je da osoba iz godine u godinu ne ponavlja novi prekršaj i da se pošalje poruka društvu da neki prekršaji nisu prihvatljivi, rekla je i naglasila da se zakonskim izmjenama ne ustanovljava nikakvo novo djelo, već se samo mijenjaju iznosi sankcija.


Istaknula je i kako je već osnovana međuresorna radna skupina "koja je svjesna sadržajnih potreba izmjena ovog zakona".


Izmjenama Zakona o prekršajima, predviđa se drastično povećanje kazni. Tako bi se one za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, kretale od 700 do 4000 eura.


Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne bi iznosile od 300 do 2000 eura.


U iznosima od 200 do 1000 eura, kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančevanje ili konzumacija opojnih droga na javnom mjestu.

Žustra rasprava zastupnika uoči izglasavanja izmjena zakona


Za hitni postupak Vladina prijedloga izmjena Zakona o prekršajima javnog reda i mira izjasnilo se 75 zastupnika, a 30 ih je bilo protiv. Sabor je još prošlog tjedna glasovao o prijedlogu za hitnošću, ali zbog manjkavog kvoruma i protivljenja oporbe, nije ga uspio izglasati. Danas mu je to pošlo za rukom jer je većina osigurala kvorum.

Izglasavanju je prethodila žustra rasprava, u kojoj je predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrekao opomene nekolicini zastupnika, a Miru Bulja (Most) udaljio iz Sabornice. Nakon stanke, Marijan Pavliček (HS) mu je prigovorio da je za stanke zastupniku Željku Sačiću (HS) dao opomenu s dva dana udaljavanja sa sjednice.


Jandroković: Prijetnje, skoro i fizičke


Gordan Jandroković iznio je kronologiju događaja, navodeći da je Bulj dobio 4. opomenu, pa krenuo van iz Sabornice, a Krešo Beljak (HSS) mu vikao "Ostani Miro, ne idi". Bulj se vratio, a Beljak je zaradio opomenu, Sačić je imao tada jednu ili dvije opomene, a kada se to dogodilo Beljak je počeo vikati, vrijeđati, a onda su on i Sačić krenuli iz klupa prema dolje, neću reći da se fizički obračunaju, ali da dođu ispred mene i da mi na neki način zaprijete, dodao je.


- Svašta su kolege izgovorili o meni osobno, no cijeli scenarij spuštanja dolje i prijetnje ne mogu tolerirati, rekao je predsjednik Sabora.


Oporba ponovila zamjerke 


Oporba, koja se i prošli tjedan bunila zbog hitnosti, svoje je zamjerke ponovila i danas, ističući kako nema objektivnih razloga da se zakon mijenja u hitnoj proceduri.


- Nema opravdanih razloga za hitnost, ustrajala je Dalija Orešković (Centar), ističući kako je odlika totalitarnih režima da partija može što hoće. Ovo što vi radite je silovanje demokracije, poručila je vladajućima.

Miro Bulj (Most) prozvao je Vladu i vladajuće da uvode drakonske kazne, u biti verbalni delikt, kako bi prosuđivali što su lažne vijesti i kako bi kažnjavali HOS-ovce za njihov pozdrav "Za dom spremni".

Od njegove se izjave ogradio Davorko Vidović (Socijaldemokrati), poručivši mu da najveći dio branitelja nikad nije stajao iza toga pozdrava.

Hrvoje Zekanović (HDS) istaknuo je pak da Bulj laže, da se vezano za oznake HOS-a ništa ne mijenja.

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je da je izvikivanje ustaškog zločinačkog pozdrava ZDS za rasprave, kao što je učinio zastupnik Bulj, teška uvreda i poziv na mržnju i nasilje.

Grmoja: Nije sporan uzvik Slava Ukrajini, a jest ZDS


Nikola Grmoja (Most) primijetio je kako je zanimljivo da nikomu nije sporan uzvik Slava Ukrajini, ali jest da se u kontekstu Domovinskog rata izgovara ZDS.


- Igra vam Slava Ukrajini, a odrekli ste se hrvatskih branitelja, uzvratio je kolegama.


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da Bulj nije govorio o Domovinskom ratu, nego je ZDS upotrijebio na dvosmislen način. Nekoliko je puta pozvao da se započeta rasprava zaustavi jer nije ni pametna ni korisna.


Za pravo Bulju dao je Marijan Pavliček (HS), podsjetivši da se u okupiranom Vukovaru ginulo i sa ZDS.


Jandroković uzvraća da je ono što je Bulj rekao bilo dvosmisleno. "Ne igrajte se takvim stvarima, bit ćete sankcionirani", poručio je zastupnicima.


Iako je već imao dvije opomene, Bulj se ponovno javio za riječ kako bi istaknuo da je govorio isključivo u kontekstu Domovinskog rata. Slava Ukrajini vam je u redu, a o ZDS ne smijemo ni riječi, izjavio je i dobio treću opomenu.


Kako je nastavio polemizirati, Jandroković mu je izrekao i četvrtu opomenu i zatražio da napusti Sabornicu. Dok se Bulj penjao prema izlazu iz dvorane, nešto je iz klupe dobacivao Krešo Beljak (HSS) i zaradio tri opomene.

I za vrijeme stanke u Saboru je bilo burno


Ništa mirnije ni pristojnije nije bilo niti za vrijeme stanke. Željko Sačić (HS) navodno je prijeteći krenuo prema Gordanu Jandrokoviću, a ovaj mu je u stanci izrekao kaznu udaljavanja sa sjednice i to u dva dana. Nakon stanke opet su uslijedile stanke, kazala je novinarka Tatjana Munižaba. 

Sačić je prozvao predsjednika Sabora da ga je na najgrublji i najvulgarniji način, protuustavno i protuzakonito, za vrijeme stanke, a ne u raspravi, na dva dana isključio iz parlamentarnog rada.

- To do sada nije viđeno, Jandroković je prvo proglasio stanku, krenuo prema izlazu, a kad smo kolega Beljak i ja glasno komentirali, vratio se i u pauzi me na dva dana izbacio s rasprave, požalio se zastupnik novinarima nakon izbacivanja iz Sabornice. 

Tvrdi da je Jandroković rekao saborskoj straži da neće "pokrenuti sjednicu dok je on u dvorani, pa je onda izašao i odmah napisao prigovor Odboru za Ustav i Poslovnik da se žurno poništi ta odluka.

Beljak: Morao sam reagirati


Jandrokovićeve poteze žestoko je napao i Krešo Beljak (HSS), izvrijeđavši ga pritom.


- Mene je kukavički izbacio na tri-četiri, više ni ne znam, dana, a da se uopće nisam javio za riječ, kazao je. Objasnio je među ostalim da je dignuo povredu Poslovnika, jer je htio stati u Sačićevu obranu.

- Htio sam upozoriti na ton kojim je ta podla kukavica od Jandrokovića razgovarao s generalom HV-a i jednim od najvećih heroja Domovinskog rata, Sačićem, rekao je Beljak.

Saborski Odbor za ratne veterane podržao izmjene Zakona o smanjenju mirovina


Saborski Odbor za ratne veterane većinom glasova podržao je izmjene Zakona o smanjenju mirovina određenih tj. ostvarenih po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, kojima se ukida 10-postotno smanjenje tih mirovina, čime je obuhvaćeno oko 96.000 umirovljenika. Načelnica Sektora za mirovinski sustav u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Snježana Zdjelar objasnila je da se predviđenim zakonskim izmjenama predlaže ukidanje 10-postotnog smanjenja povlaštenih mirovina, uvedeno tijekom krize 2010.

Od 1. srpnja ove godine oko 96.000 umirovljenika koji su mirovine ostvarili po posebnim propisima dobit će više mirovine, a to će se uvećanje od 1. siječnja 2024. udvostručiti. Od njih 63.000 hrvatski su branitelji i pripadnici HVO-a, pojasnila je Zdjelar. 

Procijenjeni troškovi primjene tog zakona u prvoj će godini biti 23 milijuna eura, 115 milijuna eura u 2024. te 124 milijuna eura u 2025. godini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!