Emanuel Kovačić odustaje od kandidature u Upravi Ine

20.09.2022.

14:02

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Kandidat za člana Uprave Ine Emanuel Kovačić obavijestio je Vladu da odustaje od predložene kandidature iz osobnih razloga, te će Vlada Nadzornom odboru Ine dostaviti novi prijedlog za imenovanje člana Uprave u najkraćem mogućem roku, priopćeno je u utorak iz Vlade.

Vlada je na sjednici jučer donijela zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru Ina imenovanje Miroslava Skalickog, Hrvoja Šimovića te Emanuela Kovačića za članove Uprave Ine, do imenovanja članova uprave putem natječaja, a najdulje na razdoblje do šest mjeseci.


Nakon što je otkrivena afera pronevjere Ininog plina za više od milijardu kuna, ostavku je dao predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon. Potom su odstupili i drugi mađarski članovi Uprave - Ferenc Horváth i József Simola.


Hrvatski članovi Uprave Ine su Niko Dalić, Darko Markotić i Barbara Dorić.


Hrvatska vlada istaknula je da nakon otkrića afere prodaje Ininog plina ispod cijene i gubitka većeg od milijarde kuna očekuje ostavku kompletne Inine uprave i preispitivanje upravljanja kompanijom.


Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je nakon sjednice Vlade izjavio kako je pozvao na odgovornost odnosno ostavke cijelu Upravu Ine, uključujući i hrvatske članove, te kako će se naći rješenje njihova odlaska bez visokih otpremnina.


Kaže kako postoji rješenje za to da oni ne dobiju otpremninu i da će se više od tome znati nakon sjednice Nadzornog odbora Ine koja je zakazana za srijedu.

Ostavke članova Uprave Ine komentirali su saborski zastupnici Bauk i Habijan.


- Što se tiče te nesretne epizode s hrvatskim članovima Uprave ine, ako Vlada ne bude imala jake argumente da ih prisili, nema ništa od toga. Sumnjam da će podnijet ostavke. Da se smatraju odgovornim, a jesu, trebali su to napraviti već prije, rekao je Arsen Bauk iz SDP-a.

- Mislim da u ovoj situaciji kada govorimo o članovima Uprave Ine, i ako pogledate prvu izjavu predsjednika Vlade nakon što se pokrenulo pitanje Ine, bilo je jasno da se traži ostavka svih članova Uprave Ine, i MOL-ovih i naših. Mađarska strana je pod pritiskom to napravila. Članovi Uprave s hrvatske strane do danas se uopće nisu oglasili o ovom pitanju što je nedopustivo. Odgovornost definitivno postoji, mislim da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. Ima pravnih načina u ovom slučaju, ako ne žele dobrovoljno otići, da ostanu bez otpremnine i da će to u narednim danima biti riješeno, rekao je Damir Habijan iz HDZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!