13:12 / 24.11.2021.

Autor: HRT/A.P.C.

Emmanuel Macron večeras stiže u Hrvatsku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Foto: Ludovic Marin / Pool via REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron večeras dolazi u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Prvi je to službeni posjet nekoga francuskog predsjednika našoj zemlji. U četvrtak će se odvojeno sastati s predsjednikom i premijerom  a bit će potpisan sporazum o kupnji 12 francuskih vojnih zrakoplova Rafale. Očekuje se i francuska potpora ulasku Hrvatske u Schengenski prostor i eurozonu.


Formalni domaćin predsjednika Emmanuela Macrona je premijer Andrej Plenković, koji će se s njim sastati u četvrtak. Prethodno će, ujutro, nakon svečanog dočeka, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona primiti predsjednik Republike Zoran Milanović

Posjet francuskog predsjednika Macrona prilika je za potpisivanje strateškog partnerstva i sporazuma između vlada dviju država kojim će se finalizirati prodaja francuskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj. Hrvatska kupuje 12 borbenih zrakoplova Rafale kako bi modernizirala svoje Oružane snage. 


Zagreb obavlja posljednje pripreme za dolazak francuskog predsjednika - od blokiranih ulica, zavarenih šahtova do blindiranih mercedesa. Prethodnica osiguranja francuskog predsjednika već je stigla u Hrvatsku i zajedno sa hrvatskim kolegama iz Uprave za posebne poslove sigurnosti razrađuje sve operativne poslove. Većina posla osiguranja francuskog predsjednika već je napravljena.

Od trenutka kada je potvrđeno da francuski predsjednik dolazi u posjet Hrvatskoj, sigurnosne službe dviju zemalja, u koordinaciji s policijom i protokolima počele su s pripremama plana osiguranja.

Premijer Andrej Plenković, kao formalni domaćin, u četvrtak priređuje svečani ručak za francuskog predsjednika Macrona. Na ručak su pozvani sportaši i neke poznate osobe s estrade, no ne i predsjednik Republike. Premijer je nakon jučerašnjeg sastanka vodećih tijela HDZ-a kazao kako je predsjedniku bilo predloženo da organizira svečanu večeru ili ručak te da je on to odbio, a za razloge treba pitati Ured predsjednika. 

U Uredu predsjednika Zorana Milanovića kažu da, kada Ured predsjednika organizira takve događaje, pozivnice odlaze na više adresa, među kojima su premijer i njegov ured te predsjednik Sabora i ministar vanjskih poslova. Izvijestili su kako službeni posjet francuskog predsjednika počinje u četvrtak svečanim dočekom i sastankom u Uredu predsjednika. Dodaju kako će, prema protokolu, nakon ceremonije svečanog dočeka biti organizirana svečana večera.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!