Energetski dodatak za 720.000 umirovljenika

31.03.2022.

07:32

Autor: V.K./HRT/Hina

Pomoć umirovljenicima

Pomoć umirovljenicima

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Više od 720.000 umirovljenika s mirovinom do 4000 kuna dobit će energetski dodatak, za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, a bit će im isplaćen najkasnije u svibnju, doznaje se u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.


Najveći iznos, 1200 kuna, dobit će umirovljenici s mirovinom do 1500 kuna. Oni s mirovinom od 1500 do 2000 kuna dobit će 900 kuna, oni koji primaju između 2000 i 3000 kuna dobit će 600 kuna, a onima s mirovinom između 3000 i 4000 kuna bit će uplaćeno 400 kuna pomoći.

Za tu mjeru osigurano je ukupno 480 milijuna kuna.

Isplata energetskog dodatka bit će najkasnije u svibnju, automatski, bez podnošenja zahtjeva, za umirovljenike koji primaju mirovinu samo iz hrvatskog mirovinskog osiguranja.

Dodatak se isplaćuje osobi, a ne po kućanstvu, pa ako su u kućanstvu dvije osobe koje primaju mirovinu do 4000 kuna, obje će biti obuhvaćene mjerom, objašnjavaju u Ministarstvu.

Paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, ukupno vrijedan gotovo pet milijardi kuna, na snazi je od 1. travnja.

Isplata u srpnju za korisnike inozemne mirovine

Umirovljenici koji uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu najkasnije do 30. lipnja trebaju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine, putem online obrasca ili popunjavanjem tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine, koji će biti dostupni na mrežnim stranicama HZMO-a.

Tiskanica će se moći predati osobno ili poslati poštom na adrese područnih službi HZMO-a prema mjestu prebivališta do kraja lipnja, a sve informacije o načinu podnošenja zahtjeva umirovljenici mogu dobiti u svim područnim uredima HZMO-a i na mrežnim stanicama zavoda.

Kriteriji za ostvarivanje prava isti su kao i za korisnike hrvatske mirovine, ali će se u granični iznos ukupnog mirovinskog primanja od 4000 kuna uračunati i iznos inozemne mirovine. Korisnicima inozemne mirovine energetski dodatak bit će isplaćen najkasnije u srpnju.

U Ministarstvu kažu da se svaki građanin, koji se nađe u potrebi, može obratiti centru za socijalnu skrb radi ostvarivanja prava na jednokratnu pomoć, što ovisi o ispunjavanju propisanih uvjeta.

Ukupan iznos jednokratnih naknada u kalendarskoj godini iznosi 2500 kuna za samca ili 3500 za kućanstvo, a pomoć se isplaćuje na temelju izvršnog rješenja centra za socijalnu skrb.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je jedna od mjera i mjesečna naknada za pružatelje socijalnih usluga te udomiteljske obitelji, za što je osigurano 34 milijuna kuna u razdoblju od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!