U Hrvatskoj 4151 novozaraženi, preminula 41 osoba

14.11.2021.

09:18

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Lukunic/Slaven Branislav Babic/Kristina Stedul Fabac / PIXSELL/Shutterstock

U posljednja 24 sata zabilježen je 4151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 38.631. Među njima je 2219 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 277 pacijenata. Preminula je 41 osoba. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 538.752 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 9.881 preminulo, ukupno se oporavilo 490.240 osoba od toga 5.474 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 27.658 osoba. Do danas je ukupno testirano 3.271.631 osoba, od toga 11.162 u posljednja 24 sata.

Zaključno s jučerašnjim danom utrošeno je 3.845.713 doza cjepiva, a cijepljeno je 50,35 posto ukupnog stanovništva, odnosno 60,18 posto odraslog. Na jučerašnji dan utrošeno je 28.170 doza cjepiva, a od toga je 19.198 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s jučerašnjim danom 2.043.475 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.857.649 osoba (1.717.475 osoba cijepljeno s dvije doze te 140.174 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 54,91 posto odraslog stanovništva.

Promatrano po dobnim skupinama, najviše je cijepljenih u dobi između 70-te i 74-te godine, njih 87 cijelih 65 posto primilo je prvu dozu.

HZJZ: Cijepljeno 50% ukupnog stanovništva 

U Hrvatskoj je cijepljeno 50% ukupnog stanovništva i 60% odraslog stanovništva, pokazuju posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Najviše cijepljenih prvom dozom je u Gradu Zagrebu. Novi jesenski rekord u prvim dozama postavljen je jučer cijepilo se 28.170 osoba od kojih je 19.198 primilo prvu dozu.

Plenković poziva na cijepljenje - cjepivo je sigurno i štiti od težih oblika bolesti  

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poslao je twitter porukom poziv onima koji još oklijevaju da se cijepe jer je cjepivo sigurno i štiti od težih oblika bolesti.

- U Hrvatskoj je cijepljeno 60 posto odraslih ljudi! Naša poruka onima koji još oklijevaju: Cjepivo je sigurno i štiti od težih oblika bolesti. Time čuvate i sebe i druge te smanjujete pritisak na bolnički sustav, poručio je premijer te posebno apelirao na sve starije osobe koje su najizloženije da se cijepe.

Hrvatska je u četvrtom valu pandemije koji je po broju novooboljelih u posljednja dva tjedna premašio čak i drugi val koji je dosad bio najteži. Smrtnost je velika, oko 1% onih kojima je utvrđena zaraza nažalost umire. Među njima je 3/4 necijepljenih osoba, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Naglašava da je izuzetno važno pouzdano testiranje onih koji nisu cijepljeni i koji nisu preboljeli Covid.

Posljednje pripreme za testiranje onih koji nemaju covid potvrdu 

Postotak cijepljenih raste i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a traju i posljednje pripreme za testiranja za sve one koji covid potvrdu nemaju.

- Testiranje će u zavodu krenuti sutra od pola 6 ujutro. Imamo dva zavodska tima i još tri kako bi "pokrili" ostale gradove. Trenutačno smo u pregovorima i dogovorima. Dogovori traju i danas kako bi mogli sve ljude primiti. Pritisak je ogroman, ali se nadam da će se ljudi odlučiti na cijepljenje pa da to neće dugo trajati, kazao je Vedran Trupac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Otvara se i treći kat za covid pacijente na Križinama 

Splitski KBC na Križinama za COVID-pacijente otvara i treći kat, potvrdio je ravnatelj Julije Meštrović. Broj bolesnika ubrzano se povećava. Jučer ih je u COVID bolnici bilo 163, a jutros već 173. Na respiratoru je 39 osoba.

- U zadnjih 10-ak dana 30% ih je više, to su zaista veliki brojevi. To je na razini tri velike ustrojstvene jedinice, tri klinike, a broj bolesnika na respiratoru su tri odjela za intenzivno liječenje. Moramo oslobađati prostor. Nije jednostavno premještati dvije velike ustrojstvene jedinice, a to su urologija i plastična kirurgija. Pripremili smo se za te scenarije, za manji i za veći broj bolesnika. Znamo što radimo, ali ovo zaista jako komplicira rad KBC-a jer moramo pružati uslugu svim bolesnicima, ne samo onima koji boluju od COVID-19. Prema svima imamo podjednaku odgovornost. Situacija je vrlo složena, izjavio je Meštrović. 

Istaknuo je i da na Križinama ima dosta prostora i da to nije ograničavajući faktor, već isrcpljeno medicinsko osoblje, doktori i medicinske sestre. Stoga je uputio poruku sgrađanima - ako želimo sačuvati KBC Split, moramo paziti na sebe, cijepiti se i nositi maske u zatvorenim prostorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!