07:34 / 03.12.2021.

Autor: HRT

U Hrvatskoj 4521 novozaraženih, preminule 53 osobe

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Slaven Branislav Babic/Kristina Stedul Fabac/Luka Stanzl / PIXSELL/Shutterstock

U Hrvatskoj i danas manje novih slučajeva zaraze koronavirusom, 4521, što je ponovno oko 1000 manje nego prije tjedan dana. Udio pozitivnih među zaraženima je oko 37 posto. Na bolničkom liječenju je 2400 pacijenata, a na respiratoru njih 313. S koronavirusom preminule su još 53 osobe.

Bolnice će do kraja godine biti preopterećene, a pitanje je što nas čeka iza Nove godine, rekao je u HTV-ovom Studiju 4 Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Sasvim sigurno je da će uslijediti peti val, pitanje je samo kada će biti tu i kakve će snage biti, upozorio je. 

Istaknuo je i kako je liječnička struka još prije mjesec dana uputila Vladi i Stožeru prijedlog da se COVID potvrde donesu kao obveza za sve poslodavce i za ulazak u sve javne prostore.

Hrvatski sabor u petak je u svoj, ionako opsežan dnevni red, uvrstio 19 novih točaka, među kojima i zakonske izmjene kojima se uvode kazne do 50.000 kuna za odgovorne osobe u javnopravnim tijelima koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda. Radi se o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje će Sabor, unatoč prigovoru Kluba Zeleno-lijevog bloka, izmijeniti u hitnoj proceduri.

Vlada je na sjednici odobrila kupnju više od 536.000 doza novog cjepiva, proizvođača Valneve. Iduće godine u Europskoj uniji bit će dostupno i cjepivo tvrtke Nova-vax. 

Cjepiva protiv koronavirusa proizvođača Pfizer i Moderna, koja koriste tehnologiju mRNK, najviše povećavaju razinu antitijela kada se daju 10-12 tjedana nakon druge doze, pokazala je britanska studija objavljena u četvrtak.

Studija je pokazala da je šest od sedam ispitanih cjepiva za booster doze osnažilo imunitet nakon početnog cijepljenja cjepivom Pfizer-BioNTech, dok je svih sedam povećalo imunitet kada je dano nakon početnog cijepljenja s dvije doze cjepiva AstraZenece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!