Prebolio teški oblik korone: Nisam znao što je san, što java

12:11 / 03.12.2021.

Autor: Dnevnik HTV-a/HRT/IMS/D.D.

Prebolio teški oblik korone: Nisam znao što je java

Prebolio teški oblik korone: Nisam znao što je java

Foto: Dnevnik / HRT

Svjedočanstvo osobe koja je prošla kroz tešku borbu s koronavirusom. Zadranin Tomislav Grbin, osim po respiratornim problemima i neprospavanim noćima, tu bolest pamtit će i po tome što mu je, na kraju svega, počela otpadati kosa.

- Da mi je netko rekao da ću moći osam dana i osam noći izdržati bez sna, rekao bih mu da je lud. Ta vrućina, to što gorite iznutra, činilo se beskonačno. Ja bih pogledao na sat i učinilo bi mi se da sam potonuo u san, onda pogledam - samo minuta prošla. Nisam znao što je san, što java, prepričava Tomislav Grbin.


Izdržao je i duge noći na rubu halucinacija, i nesnosan kašalj. Izgubio je gotovo 10 kilograma.


- Nakon jedno tjedan dana poslali su me u bolnicu na COVID odjel na pregled srca, pluća, sve što treba. Tamo sam vidio i teških oboljenja, i teških karaktera pacijenata. Ti liječnici te sestre su toliko brižnosti, toliko pažnje pokazivali, opisuje Tomislav.


Srećom, sve je prošlo bez hospitalizacije. 


- Nakon dva i pol mjeseca od preboljenja, baš u listopadu kada i u prirodi pada lišće, meni je intenzivno počela ispadati kosa. To je u tolikoj mjeri bilo da je meni čudno da ja sad imam jednu vlas kose na glavi. Pročitao sam da se to događa nakon teških oboljenja u kojima organizam zapravo kosu smatra luksuzom, ukrasom, a svu energiju troši na vitalne organe, objašnjava Tomislav.


Tomislav je svu svoju energiju usmjerio na ozdravljenje. Odnedavna je u mirovini. Ovaj bivši ravnatelj zadarske Grafičke škole i nagrađivani je karikaturist. Jedan je od osnivača prvog bejzbolskog kluba u Zadru. Uvijek je zdravo živio i bavio se sportom. I mislio da se njemu takvo što ne može dogoditi.


- Bio mi je plan cijepiti se, ali podcijenio sam svu tu opasnost. Svakog može oboriti i na najgori način. Pokušavam naglasiti taj zdravstveni sustav, ti ljudi koji padaju s nogu, pružaju tu brigu i pažnju svim pacijentima. Trebalo bi njih poštedjeti, trebalo bi sebe poštedjeti ovakvog mučenja, ističe Tomislav Grbin.


Izbor, tvrdi Tomislav Grbin, imamo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!