Epidemiologinja Višekruna Vučina: Zabirnuti smo zbog širenja žutice i rotavirusa

03.05.2022.

19:55

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja HZJZ-a

Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja HZJZ-a

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nakon ukidanja gotovo svih mjera uvedenih zbog epidemije COVID-a, posljednjih tjedana imamo sve veći broj slučajeva bolesti koje su u protekle dvije godine gotovo nestale. Takozvane "bolesti prljavih ruku", žutica ili hepatitis A, kao i zaraza rotavirusom mogu biti vrlo neugodne.

Epidemiologinja HZJZ-a Vesna Višekruna Vučina gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekla je kako ih brinu zarazne bolesti, te da je za obje bolesti izuzetno bitno pravilno i učestalo pranje ruku, a kod hepatitisa A i konzumiranje dovoljno termički obrađene hrane.

- Cjepivo za rotavirus nije u obveznom kalendaru cijepljenja, ali roditelji ako žele mogu cijepiti svoju djecu. Zasad se primjenjuje kod novorođenčadi i dojenčadi, a u cijepnom kalendaru je za djecu koja su prijevremeno rođena ili za djecu koja imaju neke teške srčane mane, ili teške kronične bolesti, rekla je.

Istaknula je i kako će vjerojatno još biti novih slučajeva, koji su posljedica kontakata s oboljelima, ali sa sustavnim provođenjem epidemioloških mjera u gradu Zagrebu, ali i na nivou cijele Hrvatske, nadamo se da će se uskoro zaustaviti širenje, naglasila je. 

Osvrnula se i na moguću pojavu ospica.

- Nemamo prijavljenih slučajeva ospica u Hrvatskoj, ali postoji određen rizik unosa u populaciju. Potrebno je da se održava dovoljno visoki cijepni obuhvat u ukupnoj populaciji da bi se spriječio unos virus u populaciju, ali to je uvijek moguće jer Hrvatska nije zatvorena zemlja i uvijek može doći s nekim iz inozemstva, zaključila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!