Epidemiologinja HZZO-a: Očekujemo još slučajeva omikron-varijante

09:55 / 07.12.2021.

Autor: T.V./Izaberi zdravlje/HR/HRT

Dr. Goranka Petrović

Dr. Goranka Petrović

Foto: HR / HRT

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sinoć je potvrdio i treći slučaj omikron-varijante. Riječ je o kontaktu zaraženih osoba kojima je ona već potvrđena. S obzirom na veću zaraznost nove varijante, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Goranka Petrović u radijskoj emisiji Izaberi zdravlje rekla je kako očekuje da će biti još slučajeva.

- Među bliskim kontaktima onih koji su bili na poslovnom sastanku potvrđen je jedan pozitivan koji nema nikakve simptome, a da podsjetim, prvih dvoje koji su testirani također imaju blaže simptome koji ne zahtijevaju bolničko liječenje. Oboje su cijepljeni, a jedan od njih je prije cijepljenja već jednom prebolio COVID, rekla je dr. Petrović.

Kaže kako će u tjednima koji dolaze sigurno biti još slučajeva omikron-varijante. 

- Radi se o visoko zaraznome soju, još zaraznijem od delte, tako da nema mjesta za opuštanje iako smo na jednom silaznome, dobrom putu ovoga četvrtoga vala, dodala je.

Dr. Petrović ističe kako se omikron-varijanta u hrvatskim slučajevima pojavila bez obzira na cijepljenje.

Zbog istog razloga infektolog prof. dr. Goran Tešović s Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" očekuje pojačan pritisak na ambulante.

- Što se tiče broja hospitaliziranih situacija je malo bolja nego što je bila prije tjedan ili dva, ali je još uvijek velik broj hospitaliziranih, uglavnom su to odrasli. Međutim imamo velik pritisak na našu ambulantnu službu i tu ne očekujem nekih bitnih promjena, osobito ako i kod nas uskoro postane omikron-varijanta dominantna s obzirom na njezin faktor reprodukcije, odnosno na činjenicu da je bitno zaraznija od ostalih varijanti, istaknuo je prof. Tešović.

- Cjepiva protiv koronavirusa u Zagrebu ima za sve koji se žele cijepiti, poručila je v.d.ravnateljica Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo dr.sci. Sandra Šikić i posebice pozvala one koji se trebaju cijepiti prvom dozom.

- Tijekom studenog je bio najveći interes za cijepljenje. To možemo povezati s činjenicom da su nam tada brojevi novooboljelih osoba zaista rapidno rasli, tako da je u studenome aplicirano više od 75 tisuća doza cjepiva, od čega je 55 posto bila prva doza. U prvom tjednu prosinca vidimo da je omjer drugačiji, odnosno da najviše ljudi dolazi po booster dozu, dakle ovu treću dozu. Čak 50 posto sada cijepljenih dolazi po treću dozu, dok samo 23 posto otpada na one koji su došli po prvu doza, iz čega možemo zaključiti možda da interes za prvu dozu pada, kaže dr. Šikić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!