Omikron u Hrvatskoj: Samoizolacija za sve kontakte zaraženih tom varijantom

19:03 / 06.12.2021.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Omikron

Omikron

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Nova varijanta koronavirusa pojavila se u Hrvatskoj. Omikron je potvrđen kod dva pacijenta koja nemaju teški oblik bolesti. A u posljednja 24 sata imamo 728 novih slučajeva zaraze. Preminula je 51 osoba. Pritisak na bolnice i dalje ne jenjava. Zbog pojave omikrona u našoj zemlji, kontakti zaraženih tom novom varijantom ići će u izolaciju na 14 dana, bez obzira na to jesu li cijepljeni ili ne.


Sada je i službeno - nova varijanta koronavirusa stigla je u Hrvatsku.

- Sada već imamo preko pola zemalja EU-a koje su objavili da imaju omikron-soj te isto tako pola saveznih država SAD-a. Dakle, omikron-soj je širom svijeta. Mi smo ga dokazali danas kod dvoje pacijenta, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Sumnja se da su se zarazili na poslovnom skupu na kojem su bili zajedno nekoliko dana prije početka simptoma.

- Mi ćemo krenuti s obradom 13 kontakata koji su stigli na testiranje danas. Napravit ćemo probirni test, rekla je Ljiljana Žmak, voditeljica Službe za mikrobiologiju HZJZ-a.

Simptomi oboljelih slični gripi.

- Povišena temperatura i kao da ga je vlak zgazio ili autobus. Kod bolesnika kada je potvrđen ili jaka sumnja na omikron-varijantu, onda ćemo kontakte staviti u karantenu 14 dana, a za ostale će biti kao i do sada, rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Obje osobe kod kojih je potvrđena nova varijanta bile su cijepljene. Poziva se na treću dozu.

- Moramo podsjetiti na mjere opreza, uz cijepljenje kao najvažniju, pa onda booster doza za sve kojima je prošlo šest mjeseci od primanja druge doze. Pozivam sve građane koji imaju povjerenja prema cjepivu da ne oklijevaju i da se zaštite, rekao je premijer Andrej Plenković.

Jer prema zasad dostupnim podacima, riječ je o zaraznijoj varijanti.

- Naveliko se spekulira o činjenici da je zarazniji, a navodno izaziva blaže kliničke slike. Kad bi to zaista bilo tako, to bi bila dobra vijest, što znači da bi se proširio, ali bi izazvao blažu sliku, možda čak asimptomatske, što znači da bi se puno ljudi prokužilo, a da pritom ne bi imali težu bolest, rekao je Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije.

Zasad se, potvrdio je prvi čovjek HZJZ-a, ne razmišlja o strožim epidemiološkim mjerama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!