13:48 / 17.02.2022.

Autor: HRT

Evo koliko su zastupnici lani potrošili na naknade

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Dužnosničke povlastice i naknade posljednjih dana izazvale su veliku pozornost javnosti. Među najčešće spominjanim naknadama one su za odvojeni život, plaćeni stan u Zagrebu i putni troškovi. Budući da je Hrvatski sabor objavio u prosincu pregled troškova zastupnika za razdoblje od 1. siječnja do 21. prosinca 2021., svi ti podaci dostupni su javnosti.

Na internetskoj stranici Hrvatskog sabora objavljena je tablica u kojoj je točno navedeno koliko je koji zastupnik iskoristio naknade - za prijevoz vlastitim automobilom, cestarinu, avion, javni prijevoz, hotelski smještaj, stanarinu, režije, odvojeni život ili pak za službeni stan. Na kraju se nalazi rubrika "ostalo" koja se odnosi na troškove koje je lani iskoristilo 19 zastupnika.

Ukupni troškovi za sve zastupnike protekle godine, koji su nastali u sklopu obavljanja njihovih službenih dužnosti, iznosi 6.883.482,93 kune. Od toga je za "odvojeni život" izdvojeno 709.432,33 kune. Oni koji žive odvojeno od obitelji dobivaju po 1.000 kuna mjesečno, osim za vrijeme ustavne stanke u radu Sabora, pa je najčešće godišnji ukupni iznos po zastupniku 9.000 kuna.

Većina ih je tražila naknade za prijevoz vlastitim automobilom, malo manje avionom, a za javni prijevoz njih samo devetero.

Od 151 zastupnika njih 44 nisu tražila nikakve naknade. Tablicu možete pogledati ovdje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!