Život Grbina i Bauka na dvije adrese, stižu osude sa svih strana

16.02.2022.

19:23

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT

Arsen Bauk i Peđa Grbin

Arsen Bauk i Peđa Grbin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici SDP-a Peđa Grbin i Arsen Bauk našli su se na meti brojnih kritika zbog korištenja dužnosničkih povlastica i naknada. Među njima su naknada za odvojeni život, plaćeni stan u Zagrebu i putni troškovi.

Zbog života na dvije adrese, Peđi Grbinu građani su dijelom plaćali stan, režije, naknadu za odvojeni život. U godinu dana - gotovo 45 tisuća kuna. Radi se o naknadi za život na dvije lokacije, jer živi u Zagrebu, ali s prebivalištem u Puli.

- Nije lako sigurno, volio bih da mogu živjeti na 1 mjestu, ali ja vezu sa svojim gradom u kojem sam odrastao i koji je moj grad ne želim prekinuti, kazao je danas Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Građani su život u metropoli sufinancirali i stranačkom kolegi Arsenu Bauku, kojem na osobnoj piše da živi na otoku Braču. I jedan i drugi glasno su kritizirali slučaj predstojnika Ureda premijera RH Zvonimira Frke Petešića, pa premijer vraća lopticu.

- A vidi njih dvojicu danas, gdje su vertikale moralne. Zato je ovaj uštedio toliko para. On osim što pliva iz splita do Brača, uzimao je naknade. A tu su i on i žena i dijete, kazao je Andrej Plenković.

Brani se Grbin i objašnjava zašto: Mi imamo čovjeka koji s mjesta u kojem ima prebivalište nema apsolutno nikakvu vezu. U slučaju Frke Petešića imamo čovjeka kojem je obnovljen stan novcem države, kaže.

Grbin i Bauk na udaru oporbe

Iz stranke Možemo poručuju - zastupnicima iz drugih gradova treba platiti samo realne troškove.

- Ako si morao ići autom, imaš neki trošak puta, realni trošak puta ti se treba platiti, to ne mogu biti naknade koje služe nekome da bi dodatno zarađivao, poručila je Sandra Benčić iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Kritike stižu i iz redova bivših klupskih kolega. To je, kaže Romana Nikolić iz Kluba zastupnika Socijaldemokrata - "samo samo je dokaz da bi oni, u slučaju da dođu na vlast - definitivno svoje ruke duboko gurnuli u državnu blagajnu".

Da ovaj slučaj baca sjenu na rad drugih zastupnika, poručuju iz Mosta. Marija Selak Raspudić smatra kako "brojni zastupnici ne zaslužuju ni svoju osnovnu plaću, a kamoli ni neke ozbiljne privilegije".

Pa se premijer pita zašto sada izostaje reakcija predsjednika države.

- Milanović kaže da je Zvonko banda, hoće li on sada izaći i reći da je Grbin banda, da je Bauk banda?, kazao je Andrej Plenković.

Mnogi se slažu da je, iako zakonski dopustivo, sve ovo moralno neprihvatljivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!