Filipović o obnovi infrastrukture: Milijarde su na raspolaganju, gradonačelnik treba zasukati rukave

30.09.2021.

09:59

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

"Treba zasukati rukave"

"Treba zasukati rukave"

Foto: Studio 4/Igor Kralj / HRT/PIXSELL

Nakon objašnjenja koje smo jučer čuli od gospodina Tomaševića, mislim da svi trebamo biti zabrinuti jer se on sa svojom ekipom vratio još u 2007. godinu tražeći tamo krivca. Mislim da to nijednom našem sugrađaninu s Trešnjevke ne znači apsolutno ništa. Moramo čuti od gradonačelnika kako će nešto riješiti, u kojem roku i kojim novcem. Rješenje, što se tiče financiranja, postoji u okviru Europske unije, i tome se trebamo okrenuti, rekao je HDZ-ov zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Davor Filipović, i za HTV-ovu emisiju Studio 4 govorio je financijskom stanju Zagreba.

Za građene Zagreba kao da nema kraja teškoćama kada je riječ o infrastrukturi i prometu. Nakon dvostrukog pucanja vodovodne cijevi na Trešnjevci, i poplava koje su izazvale nove goleme štete, slijedio je problem sigurnosti zagrebačke obilaznice od Jankovima do Zaprešića. Čeka se novi Zakon o obnovi metropole nakon potresa jer se obnova nije pomaknula s mrtve točke. Osim toga, čeka se izglasavanje rebalansa u Gradskoj skupštini, nabraja voditelj.

Detektiran je problem prastare vodovodne infrastrukture u gradu Zagrebu, krivce već znamo, odgovoran je bivši preminuli gradonačelnik koji je još 2007. godine izbjegao uložiti 300 milijuna kuna u obnovu, zbog čega svi danas patimo, dodaje.

- Nakon objašnjenja koje smo jučer čuli od gospodina Tomaševića, mislim da svi trebamo biti zabrinuti jer se on sa svojom ekipom vratio još u 2007. godinu tražeći tamo krivca, a mi smo sad u 2021., i mislim da to nijednom našem sugrađaninu s Trešnjevke ne znači apsolutno ništa što se događalo 2007. godine, nego što se treba događati, odnosno kako te probleme riješiti. Moramo čuti od gradonačelnika kako će nešto riješiti, u kojem roku i kojim novcem. Rješenje, što se tiče financiranja, postoji u okviru Europske unije, i tome se trebamo okrenuti, rekao je Davor Filipović, HDZ-ov zastupnik u Skupštini Grada Zagreba.

- Milijarde su nam na raspolaganju, treba zasukati rukave i dati sve od sebe da to bude čim prije, a to se neće dogoditi na tiskovnim konferencijama koje gradonačelnik Grada Zagreba organizira i tamo naše sugrađane informira koje on to natječaje raspisao, nego koji je projekt napravio, kada će ga napraviti i kako. Jeste li ikad čuli da netko tko vodi ozbiljan veliki sustav da organizira press konferencije i da je glavna tema raspisan je natječaj? To su trivijalne stari, naši građani očekuju konkretne projekte i rješenja koja za sad izostaju, ističe Filipović.

Na pitanje je li točno da bi za povlačenje novca ze rekonstrukciju trebala u najbržem slučaju dvije godine, treba li se grad dodatno zadužiti, i je li rješenje da uskoči država, Filipović je odgovorio da država cijelo vrijeme uskače i to prvenstveno kroz beskamatne pozajmice.

- Prvo 302 milijuna kuna koji su odgođeni za plaćanje u sljedećoj godini. Jučer je vlada donijela odluku s pozajmicom od 150 milijuna kuna čime jasno daje do znanja da čvrsto stoji iza svih naših sugrađana. Važno se okrenuti europskim novcima jer trenutno stanje proračuna grada Zagreba ne omogućava da se ide u nekakva daljnja zaduženja jer se sad proračun nalazi u velikim problemima, a izostaje znanje i volja gradonačelnika da se napravi radikalan zaokret u upravljanju gradskim financijama, kaže Davor Filipović.

Filipović kaže kako će navedenih 150 milijuna kuna biti potrošeno za likvidnost Zagreba.

- Grad Zagreb ima ozbiljnih problema s likvidnošću, novac će ići i za plaće, i za operativno poslovanje grada. Da bi grad uopće mogao funkcionirati, ponovno je vlada Republike Hrvatske, odnosno premijer Plenković donio odluku da 150 milijuna kuna beskamatne pozajmice da našem gradu. Što se tiče europskih projekata, oni se moraju pripremiti, osigurana su izdašna sredstva iz Nacionalnog plana za oporavak, prema tome tu moramo dati maksimum kao grad i očekujemo od gradonačelnika da nešto po tome pitanju predloži, naglašava Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!