Filipović o Petrokemiji: Zaštitili smo interes Republike Hrvatske

06.04.2023.

19:31

Autor: P.F./HRT

Ministar gospodarstva Davor Filipović

Ministar gospodarstva Davor Filipović

Foto: Dnevnik / HRT

Vlada je odobrila rješenje za Petrokemiju te dala suglasnost CERP-u da većinski udjel u kutinskoj kompaniji, koji je u privatnom vlasništvu, proda turskom Yildirimu. Otklonjene su sve nejasnoće vezane za nova ulaganja s turskim investitorom.

Tim povodom u središnjem Dnevniku HTV-a gostovao je ministar gospodarstva Davor Filipović. Istaknuo je kako su zaštićeni interesi Republike Hrvatske te kako novi većinski vlasnici Petrokemije moraju uložiti u modernizaciju i pokrenuti proizvodnju.

Yildirim grupa prihvatila da je država ispunila sve svoje obveze


Ministar gospodarstva Davor Filipović u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako su postigli dogovor s investitorom s Yildirim grupom o njihovom ulasku u Petrokemiju.

- Danas smo dali suglasnost na dodatak ugovoru. Od 11 mjeseca razgovarali smo o poziciji Republike Hrvatske u odnosu na novog investitora. Tražili smo da se RH ne može primjerice tužiti za obveze koje su se dogodile nakon 2018. godine. Do tada su mogli investitori uključujući INA-u i PPD, da to kolokvijalno kažem, za što im god padne na pamet, a odnosi se na zaštitu okoliša ili primjerice obveze koje se odnose na poreze. Sada smo došli do toga da je Yildirim grupa prihvatila da je država ispunila sve svoje obveze i da ne mogu ništa potraživati od države nakon 2018. godine. To je bilo ključno, istaknuo je Filipović.

Filipović: Tri tjedna granatiranja, blaćenje na osobnoj razini


Filipović je komentirao svoju izjavu da je zaštitio Hrvatsku od predatora i da interesne skupine ne zaziru ni od čega.

- Mogli ste vidjeti posljednja tri tjedna da je to bilo granatiranje interesnih skupina zato što smo štitili Hrvatske interese. Moj glavni savjetnik Lovrinčević i moj državni tajnik Hrvoje Bujanović, ljudi koji su došli iz privatnog sektora, zajedno sa mnom bili su uključeni i u razgovore oko Petrokemije, štitili smo državni interes.

Na pitanje tko su interesne skupine Filipović je rekao da ih ima što god da se radi u ministarstvu gospodarstva.

- Pogledajte obnovljive izbore energije, uzmite priču s trgovcima i ograničavanjem cijena, pogledajte energente, cijene dizela i benzina, cijene plina, cijene električne energije. Jasno je odakle dolaze svi ti udari. Mogli ste vidjeti tri tjedna granatiranja u medijima. Predstavljalo me se kao čovjeka koji koči sve. Rekao sam neki dan čekam da stane neki tramvaj u Zagrebu pa da kažu zakočio je i ovaj tramvaj. Sve su to bile neistine i laži, čak i blaćenje i na osobnoj razini. No kad uđete u politiku morate biti spremni, primiti sve te udarce, nositi se s pritiscima jer ako niste na to spremni ne trebate se niti baviti politikom. Međutim, ključ kako djelujem od početka dolaska u ministarstvo je zaštita interesa hrvatske države i zaštita hrvatskih građana i gospodarstva, objasnio je ministar.

Kada će se pokrenuti proizvodnja u Petrokemiji


O tome kada će Petrokemija pokrenuti proizvodnju rekao je da to treba pitati nove većinske vlasnike.

- Oni će preuzeti sve obveze koje dosad nisu realizirane od strane INA-e i PPD-a. Ono što je važno je da se uloži u modernizaciju. Samo ulaganju u modernizaciju jamči proizvodnju, a samo puna proizvodnost jamči zadovoljne zaposlenike i puno zaposlenost. To je ono što nam je jako važno.

- Modernizacija i proizvodnja su procesi koji mogu ići paralelno, ali na sve ove stvari moraju odgovoriti novi vlasnici i novi menadžment, dodao je.

Upitan znači li modernizacija tehnički višak radnika rekao je da se to treba pitati nove vlasnike.

- Ono na čemu smo mi inzistirali je ulaganje. Ako ne ulažete sigurno neće biti proizvodnje i sigurno neće biti radnih mjesta. Inzistirali smo da se ne može tužiti RH za okolišne dozvole. A da biste dobili tu okolišnu dozvolu morate investirati u postrojenje i modernizaciju. Samo investiranjem osiguravate proizvodnost i tako štitimo radna mjesta. To je ono na čemu smo inzistirali i to smo postigli, naglasio je Filipović.

Jamstva za ulaganja


Kakva su jamstva da će novi vlasnik zaista ispuniti cijeli plan ulaganja kako je i predviđeno. Koja jamstva ima Hrvatska za ovu jaku i važnu tvrtku.

- Novi vlasnici su se obvezali na sve ono što INA i PPD nisu napravili, a trebali su uložiti ukupno 600 milijuna kuna. To od njih očekujemo da naprave, rekao je ministar Filipović.

O porezu na ekstraprofit i gdje će biti usmjeren


- Što se tiče poreza na ekstradobit tek će se krajem četvrtog mjeseca znati koji je to točan iznos jer se on obračunava kada i redovan porez na dobit. Već smo prije komunicirali da će upravo taj novac koji se prikupi kroz ekstraporez na dobiti biti usmjeren na naše ranjive skupine u društvu - na umirovljenike, na doplatak za djecu i sve ono što smo obuhvatili u paketu mjera koji smo nedavno predstavili i koji je težak 1,7 milijardi eura, rekao je završno ministar gospodarstva Davor Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!