Filipović Popović: Zaštititi građane zamrzavanjem cijena osnovnih potrepština

30.08.2022.

19:41

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Cijene u trgovinama svakodnevno rastu

Cijene u trgovinama svakodnevno rastu

Foto: HTV / HRT

Cijene u trgovinama svakodnevno rastu. Prehrambeni proizvodi bez kojih ne možemo sve su skuplji. S jedne strane imamo nezadovoljne proizvođače - s druge strane ogorčene potrošače. 

- Sniženje PDV-a potrošači apsolutno nisu osjetili. Za nas su proizvodi jednako skupi ili čak skuplji. Ne bih više povezivala povećanje cijena prehrambenih proizvoda ni s inflacijom, niti s povećanjem cijena energenata i slično. Mislim da se tu ostavlja dosta prostora za ekstraprofit i tako će biti dok se ne donesu određeni mehanizmi, poručila je Tanja Filipović Popović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Znamo da se cijene slobodno formiraju. No, kako bi pomogao kupcima, najveći je trgovački lanac u Francuskoj nakon pritiska Vlade zamrznuo cijene sto svojih proizvoda. 

- Ono što mi zazivamo duže vrijeme jest zamrzavanje cijena osnovnih životnih potrepština. To je ono što bi možda jedino usporilo rast jer imamo građane koji više ne mogu osigurati osnovnu egzistenciju, tu prije svega govorimo o osjetljivim skupinama kao što su umirovljenici. Imamo primjer susjedne Mađarske koja je to napravila i vrlo je dobro odjeknulo među građanima. Ne vidim zašto se tako nešto ne bi dogodilo u Hrvatskoj da se zaštite građani, rekla je Filipović Popović.

Primjetno je kako trgovački lanci prate jedni druge u dizanju cijena. Na pitanje ima li među njima potajnog dogovora o zajedničkom usklađivanju na štetu potrošača, Filipović Popović je istaknula kako toga apsolutno ne bi smjelo biti. Naglasila je kako su takvi "tajni karteli" zabranjeni te da u Republici Hrvatskoj postoje propisi koji štite potrošača.

Uskoro prelazimo na novu valutu. Centar za edukaciju i informiranje potrošača na natječaju Ministarstva gospodarstva dobio je novac za provođenje projekta praćenja kretanja cijena i njihova preračunavanja te zaokruživanja u eure.

- Prvo što ćemo pratiti je neopravdano povećanje cijena na osnovnim prehrambenim proizvodima kao što su kruh, jaja, mlijeko, jabuke, ali i određeni lijekovi, deterdženti, usluge. Gledat ćemo koliko rastu te cijene, gledat ćemo iskazuju li se dvojne cijene, je li trgovac zaokružio cijene. Već imamo neke informacije s terena. Hvalevrijedni su nam inputi građana koji javljaju da je već počelo zaokruživanje cijena na veći iznos, rekla je Filipović Popović.

 Hoće li biti moguće razlučiti je li rast neke cijene uzrokovan inflacijom ili uvođenjem eura?

- Za sada može biti samo naša slobodna ocjena. Već sada je moj stav da to nije povezano ni s energentima, niti s ostalim prilikama u državi, nego da je to prilika za zaradu koju moramo usporiti da bi osigurali potrošačima osnovne proizvode.

Spominjale su se i objave crnih lista trgovaca kod kojih se uoče nepravilnosti u kontekstu prelaska na euro.

- Proizvodi koje provjeravamo od idućeg mjeseca će biti objavljeni javno na našim web stranicama. Mi ćemo zasad ostaviti prostor za one malo bolje i pohvale. Crne liste vuku niz organizacijskih kapaciteta za koje mi sada možda nismo spremni, zaključila je Filipović Popović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!