14:39 / 04.02.2021.

Autor: HTV/HRT

Fuchs: Boras izabran legitimno, može ga razriješiti jedino Senat

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Foto: HTV / HRT

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je nakon sjednice Vlade navode o seksualnom uznemiravanju studentica na Filozofskom fakultetu i tvrdnje da je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras navodnog počinitelja promaknuo u počasno zvanje iako je to znao.

- Onog časa i istog dana kad se u javnosti pojavio problem uznemiravanja na Akademiji potpisao sam dopis adresiran na Rektorski zbor i na sve visoke škole i sveučilišta da se dodatno poduzmu mjere kako bi se taj problem maknuo s dnevnog reda, izjavio je Radovan Fuchs.

- Zašto se jest ili nije postupalo po etičkom kodeksu, ne možete mene pitati izravno. Ima prostora da se sve dodatno unaprijedi. Nije to nešto što je vezano isključivo za hrvatska sveučilišta. Postoji razlog zašto se primjerice na američkim sveučilištima tijekom konzultacija i sličnog vrata kabineta ostavljaju otvorenima. Tako bi se bilo kakve insinuacije mogle svesti na najmanju moguću mjeru, dodao je.

Izrazio je nadu da će se slučaj dovesti do završetka jer svi moramo težiti nultoj toleranciji prema ovakvim slučajevima nasilja. Naglasio je kako je rektor Boras izabran legitimno, a može ga razriješiti jedino Senat. Ne može reći je li rektor primjereno reagirao. Ali smatra da profesor optužen za seksualno uznemiravanje nije trebao dobiti status emeritusa, dok se sve nije provjerilo do kraja.

Nastava u skladu s planovima


Fuchs je kazao i kako se nastava u školama održava kako je planirano i trenutačno bez većih problema, te podsjetio da nastavu u školama pohađaju učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole.

Rekao je da je stabilan broj učenika pozitivnih na koronavirus, odnosno da nema povećanja, niti smanjenja broja novozaraženih, te da je u skladu s općom epidemiološkom situacijom. Fuchs smatra da će se, ako se ovakvo stanje zadrži, odnosno ako ostane ista situacija, svi učenici uskoro vratiti u škole. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!