16:13 / 10.02.2022.

Autor: HRT/V.G.

Fuchs: HZJZ će u subotu objaviti da se ukida samoizolacija za sve učenike

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Foto: HTV / HRT

Pretpostavljam da sve zanima kako teče čitava akcija oko distribucije testova za samotestiranje učenika. Teče izrazito dobro. Sve županije su dobile najveći dio testova, oni se i u ovom trenutku već distribuiraju prema školama, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uoči sjednice Vlade.

-  U Primorsko-goranskoj županiji sve škole kojima je osnivač županija su preuzele testove – to mi je potvrđeno. Jednako tako odaslane su sve upute ravnateljima, upute za roditelje i prijevod uputa kako se koriste testovi. Dapače, sutra, najkasnije prekosutra će biti dignut na mrežne stranice HZJZ-a i videouradak koji pokazuje kako se uzima uzorak i testira dijete. Kako je zamišljeno, teče po planu, dodao je.

Testiranje u najvećem dijelu škola kreće u ponedjeljak, rekao je Fuchs, dodajući kako nije nikakva tragedija ili čudno ako neke škole krenu u utorak, ili najkasnije u srijedu.

- Gotovo sam siguran da će se to obaviti u ponedjeljak ili utorak. Ovo je potpuno dobrovoljno testiranje, ako roditelji ne žele testirati dijete, ne moraju, potpisat će izjavu, koja je također poslana svima, da ne pristaju na testiranje i s time preuzimaju činjenicu da dijete mora ostati u samoizolaciji ako bude u kontaktu, a ostala djeca ne. Ona idu u školu dok su negativna, rekao je.

Fuchs je rekao da je s epidemiolozima dogovoreno da se i kućni kontakti tretiraju jednako, ako je netko od roditelja ili članova kućanstva pozitivan, također dijete ide u školu dok je negativno.

- To će omogućiti sljedeće i svi oni koji propitkuju zašto smo krenuli s ovime sada, zbog toga što je narastao broj učenika, ali je drastično narastao broj učenika koji su u samoizolaciji. To će u ovom trenutku značiti oko 30.000 djece koja su u samoizolaciji i njihov povratak u školu. Imamo oko 7000 pozitivnih učenika i koji su kod kuće. Porast broja pozitivnih je 1700 u odnosu na prošli tjedan, rekao je Fuchs dodajući da je tendencija pada i ovdje prisutna.

- Upravo zbog ciljanog i smišljenog pristupa da se sva djeca koja ne trebaju biti kod kuće vrate i mislim da ćemo u ovih mjesec dana koje smo predvidjeli za ove mjere, biti u mogućnosti da do kraja godine ne budemo imali ni potrebe za testiranjem. Treba reći i naglasiti da će u subotu HZJZ objaviti na svojim stranicama da se ukida samoizolacija za sve učenike, to je ono što je bio krajnji cilj ove mjere, rekao je.

Objasnio je i što će biti nakon tih mjesec dana testiranja:

- Mi smo zamislili sljedeći scenarij, četiri tjedna idemo na način da testiramo djecu jednom tjedno, ako se pojavi pozitivan učenik, roditelji testiraju djecu i nakon tog perioda od 4 tjedna ne testiramo više djecu, nego samo onda da se u nekom razredu pojavi neki pozitivan učenik. U tom slučaju se taj razred testira i takvom nekom dinamikom je ova količina testova dovoljna za dva mjeseca. Jedan dio se daje roditeljima, jedan dio ostaje u školi za izvanredne situacije ako će se trebati nešto ponoviti u nekom razredu, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!