08:55 / 25.08.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Jokić: Pandemija negativno utjecala na živote većine učenika

Boris Jokić

Boris Jokić

Foto: HTV / HRT

Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić poručio je u srijedu da škole nužno moraju ostati otvorene, predstavljajući rezultate istraživanja koji pokazuju da je pandemija negativno utjecala na veliku većinu učenika, njihovu motivaciju i mentalno zdravlje. Ključna je poruka kako je nužno škole držati otvorene, istaknuo je Jokić predstavivši rezultate istraživanja "Nacionalno praćenje učinaka pandemije bolesti covid-19 i potresa na sustav odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj".

Kako je pandemija koronavirusa utjecala na život učenika u Hrvatskoj, na koje aspekte života djece i mladih je posebno utjecala, kako učenici i nastavnici procjenjuju utjecaj epidemioloških mjera u školama na nastavu, kako su promjene u nastavi i organizaciji škole utjecale na učenje, kako učenici uspoređuju učioničku nastavu i nastavu na daljinu, kako nastavnici procjenjuju odgojne i obrazovne gubitke učenika od početka pandemije, kako odgojno-obrazovni djelatnici vide psihološko i emocionalno stanje učenika, jesu li odgojno-obrazovni djelatnici zadovoljni potporom vlasti, je li posao u školi tijekom pandemije postao zahtjevniji, jesu li škole spremne za novi val, neke su od tematskih cjelina obuhvaćene ovim projektom.

Istraživanje je proveo Institut za društvena istraživanja u razdoblju od svibnja do lipnja 2021. u 161 srednjoj i osnovnoj školi na preko 27.000 učenika, 417 stručnih suradnika i 4796 učitelja i nastavnika. Projekt je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 280.000 kuna.


- Rezultati su izrazito interesantni, oni svakako nama direktno pomažu u donošenju i kreiranju određenih odluka, rekao je resorni ministar Radovan Fuchs.


Negativan utjecaj pandemije na psihičko zdravlje


Jokić je rekao kako je za veliku većinu učenika ova pandemija imala negativan ili izrazito negativan utjecaj na njihov život. To je izjavilo 59,1 posto maturanata, te 37 posto učenika šestih razreda osnovnih škola.

Međutim, rekao je Jokić, u nekim elementima u perspektivi mladih ljudi i djece pandemija je imala i relativno pozitivan učinak.


- Tako 33,3 posto maturanata odgovara da je pandemija pozitivno ili izrazito pozitivno utjecala na odnose s članovima obitelji, dok 39 posto učenika osmog razreda iskazuje da je pandemija pozitivno ili izrazito pozitivno utjecala na odnose s bliskim prijateljima, rekao je Jokić.


- Čini se da je pandemija bolesti COVID-19 pozitivno utjecala na odnose kako među mlađim osobama, tako i u školi, tako i s roditeljima, dodao je.


Za razliku od toga, rekao je Jokić, 43,9 posto učenika osmog razreda iskazuje da je pandemija negativno ili izrazito negativno utjecala na bavljenje tjelesnim aktivnostima i sportom. Posebno značajnim se iskazuje da 52,4 posto maturanata iskazuje da je pandemija negativno ili izrazito negativno utjecala na njihovo psihičko zdravlje.


- Negativan utjecaj pandemije na psihičko zdravlje jest dominantan negativan utjecaj onoga kroz što prolazimo kao društvo i pojedinci, rekao je Jokić.

Primjećuje se značajno povećanje depresivnih i anksioznih stanja kod učenika, fobija i strahova, dok je broj vršnjačkog nasilja stagnirao ili se blago smanjio, rekao je. Jokić je upozorio da psihičke teškoće postaju značajan društveni i javnozdravstveni problem, koji ima jednaku težinu, a možda i dugoročnije posljedice od pandemije.

Negativno mišljenje o maskama na nastavi


Ipak, u nekim segmentima pandemija je imala pozitivan učinak, tako je 33,3 posto maturanata odgovorilo da je utjecala pozitivno na odnose sa članovima obitelji, a 39 posto učenika 8. razreda da je pozitivno utjecala na odnose s bliskim prijateljima.


Kada je riječ o epidemiološkim mjerama, učenici su bili posebno kritični prema nošenju maski na nastavi i nemogućnosti miješanja s učenicima drugih razreda - 67,6 posto maturanata izrazilo je negativan stav prema maskama, a 53,1 posto učenika 8. razreda prema nemogućnosti miješanja.


Slično misle i nastavnici od kojih se 67,6 posto u osnovnim školama negativno izrazilo o maskama. U srednjim školama negativan stav izrazili su i o skraćivanju satova (njih 34,1 posto).


Istraživanje pokazuje da su promjene u nastavi zbog pandemije negativno utjecale na motivaciju učenika za učenje i radne navike (za 52 posto učenika 8. razreda i 50,3 posto učenika drugih razreda srednje škole), dok su pozitivne bile za pobošljanje vještina rada s računalom.


Učenici preferiraju učioničku nastavu


Predmetni nastavnici su dodatno apostrofirali pogoršanje kod obrazovnih ishoda, izvršavanja školskih obaveza i razvijanja vještina.


Bez obzira na dob učenici preferiraju učioničku nastavu u odnosu na nastavu na daljinu. Prethodno razdoblje učinilo je kod njih da na neki način zavole učioničku nastavu , istaknuo je Jokić.


Nastavnici su uglavnom bili zadovoljni materijalnom podrškom tijekom pandemije, no većina kaže da im je posao tijekom pandemije bio zahtjevniji. Pritom je zahtjevnost posla najveća bila na srednjoškolskoj razini, a ponajveća u gimnazijskom obrazovanju.


Škola na daljinu je iz perspektive nastavnika ujedno i najzahtjevnija, napomenuo je Jokić.


Na pitanje jesu li škole spremne za novi pandemijski val većina ravnatelja se izjasnila da relativno jesu.


Fuchs: Istraživanje će pomoći donošenju konkretnih mjera


Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ocijenio je kako je riječ o hvalevrijednom istraživanju provedenom na dosad najvećem broju učenika i nastavnika, koje će pomoći u donošenju odluka i konkretnih mjera.


Pritom nije želio otkriti konkretne epidemiološke mjere za novu školsku godinu 2021./2022. najavivši da će one biti predstavljene u četvrtak na Vladi i u petak.


Otkrio je samo da će se u novoj školskoj godini omogućiti dodatna i izborna nastava te da će u pojedinim školama sati biti skraćeni sati na 40 minuta zbog spajanja određenih škola. Maske i dalje neće biti obvezne u nižim razredima osnovne škole.


Dobrovoljno cijepljenje učenika, dodao je Fuchs, neće se provoditi u školama. Sigurno nećemo naređivati da se djeca moraju obavezno cijepiti , možemo jedino preporučivati", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!