Fuchs: Od sljedećeg tjedna maske se neće nositi na nastavi

24.02.2022.

13:54

Autor: HRT/V.G.

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Foto: HTV / HRT

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u petak je nakon sjednice Vlade potvrdio da se od sljedećeg tjedna maske više neće nositi na nastavi.

- Razgovarali smo dugo s HZJZ-om i epidemiolozima, maske ostaju u javnom prijevozu i na hodnicima u školi, ali djeca za vrijeme satova od prvog do zadnjeg razreda osnovnih i srednjih škola ne moraju imati maske. Mislim da je to u redu, posljedica je i ovog zahvata testiranja, mislim da smo i s tim pogodili tajming jer smo u prvoj varijanti identificirali gotovo 2000 pozitivnih asimptomatskih slučajeva, a sada kako je tjedan odmicao toga je bilo relativno malo, svega 20-ak, rekao je Fuchs dodajući da se odluka o nenošenju maski odnosi i na učitelje i nastavnike.

- Vidjet ćemo što će se dogoditi u ponedjeljak što se tiče samotestiranja kod kuće, ja sam optimističan, mislim da smo na ovaj način poprilično relaksirali mjere, sve na dobrobit djece i izvođenja nastave licem u lice.

- Relaksira se i onaj dio vezan uz izlete, nastavu u prirodi i odlaske autobusom, sve će to biti moguće i bitno jednostavnije nego do sada, rekao je Fuchs dodajući da će biti objavljene konkretne upute.

Djeca, koja to budu htjela, mogu i dalje nositi masku. Bit će također, rekao je Fuchs, preporuka da učenici koji su imunokompromitirani zadrže maske.

Odluka će biti objavljena danas ili sutra, a primjena kreće od ponedjeljka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!