11:18 / 16.09.2021.

Autor: V.G./HRT

Fuchs: Situacija preozbiljna da bi se na njoj zarađivalo jeftine političke poene

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Foto: HTV / HRT

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uoči sjednice Vlade prokomentirao je aktualna zbivanja vezana za epidemiološke mjere školama. Njegova stajališta podupro je i premijer Andrej Plenković.


- Imamo jednu zahtjevnu školsku godinu s obzirom na razvoj slike među pučanstvom u smislu pandemije i sve većeg broja zaraženih među mlađom populacijom, to smo i očekivali. Naravno, apeliranje na cijepljenje prosvjetnih radnika stoji i dalje.

Osvrnuo se i na događaje u Krapinskim toplicama i Sinju.

- Komentar na zbivanja od zadnjih tjedan dana, mogu samo reći da je ovo preozbiljna situacija da bi se na njoj zarađivalo jeftine političke poene. To je nažalost pojava, s moje strane, za osuditi da se preko obrazovanja i djece pokušavaju privući mediji i javnost da ih komentiraju. Sreća da imamo ravnatelje koji rade za dobrobit djece pa nekakve čudnovate zahtjeve ne uvažavaju, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs uoči sjednice Vlade.

Upitan za komentar o Bernardi Jug koja putem društvenih mreža širi antivakserske stavove, Fuchs je rekao:

- Ona ima već nekoliko prijava, mislim da nedavno i jednu novu. Ona na svom Facebooku to objavljuje, vjerujem da će morati odgovarati za navode koje piše.

Kazao je kako učenici zasad ostaju u školama, ali da je online nastava uvijek spremna u slučaju da bude potrebna.

- Nema semafora, prošle godine smo zaključili da to nije dobro, pratimo situaciju i nastupamo individualno. Štogod netko tvrdio, ne spuštamo odgovornost, itekako znamo što se dešava i pokušavamo pomoći na tim razinama. Sad idemo s preporukom i sl. da se ne stavljaju sva djeca u samoizolaciju samo zato jer je jedan ili dva učenika bolesno. Razmišljamo još kako neke stvari doraditi.

Tvrdi kako neće doći do sukoba između ravnatelja škola i osnivača tj. gradova oko epidemioloških mjera.

- Ravnatelji dobro znaju što su njihove ingerencije, kako postupaju i za što su odgovorni. Neće biti sukoba. Nema veze tko je osnivač. Nemojmo problematizirati taj dio, poručio je.

Stajališta ministra Fuchsa podupro je i premijer Andrej Plenković.

- Htio bi se pridružiti njegovom stavu o potpunoj neprihvatljivosti ovih cirkusa koji se rade pred školama, od Krapinskih Toplica ili eventualno najavljenih drugdje ili pak ovom šarlatanstvu gradonačelnika Sinja o tome da djeca u sinjskim školama ne trebaju nositi maske što je preporuka  epidemiologa, preporuka struke. Naravno da su ne samo ravnatelji škola u Sinju to odbili nego će i djelovati stožer na razini Splitsko-dalmatinske županije pa i Nacionalni ako treba, rekao je premijer na sjednici Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!