09:16 / 16.09.2021.

Autor: V.G./HRT/IMS

Krapinske Toplice: Dječak kratko bio na nastavi, policija legitimirala prosvjednicu

Krapinske Toplice

Krapinske Toplice

Foto: HTV / HRT

I danas ista slika u Krapinskim Toplicama. Otac i sin koji već tjedan dana ne pohađa nastavu jer roditelji ne žele da nosi masku, kratko su razgovarali s ravnateljem, no opet su ostali sjediti na klupi ispred škole - kod koje su i dalje policija i zaštitari.

Ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice Samson Štibohar izjavio je da su višekratni pokušaji ulaska u školu bez maske dio provokacije.

- Postoji propis za stavljanje maske i s ocem vodim razgovore na svakodnevnoj bazi. Ne razumijem koje dokumente on traži, da je škola ili oni koju su donosili te propise izričito zabranila ili onemogućila njegovog učenika da ulazi u školu, rekao je Štibohar.

Istaknuo je da škola i razred očekuju učenikov povratak na nastavu.

- Nastava se normalno odvija, škola normalno funkcionira, a to je ono ključno za nas, kazao je Štibohar.

Dodao je da je oformio koordinacijski tim za pomoć učeniku kada će doći u školu i koji će sagledati situaciju do sada, upute pravobraniteljice i kriznog tima psihologa koji je bio školi.

Za neopravdane sate rekao je da postoji pravilnik o pedagoškim mjerama.

- Roditelj je u svakodnevnom kontaktu s razrednicom učenika, a na kraju mjeseca ćemo vidjeti što će se dogoditi od strane roditelja koji ima jedini opravdati sate, zaključio je Štibohar.

Nošenje maski u školama i danas je komentirao resorni ministar.

- Komentar na zbivanja od zadnjih tjedan dana, mogu samo reći da je ovo preozbiljna situacija da bi se na njoj zarađivalo jeftine političke poene. To je nažalost pojava, s moje strane, za osuditi da se preko obrazovanja i djece pokušavaju privući mediji i javnost da ih komentiraju. Sreća da imamo ravnatelje koji rade za dobrobit djece pa nekakve čudnovate zahtjeve ne uvažavaju, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs uoči sjednice Vlade.

Podsjetimo, krapinsko-zagorska policija podnijela je 28 prekršajnih prijava protiv 8 osoba, uključujući roditelje učenika koji ne pohađa nastavu jer ne želi nositi masku u hodniku škole. Jednog od prosvjednika policija je jučer i privela jer nije želio pokazati osobnu iskaznicu.

Prekršajnu prijavu dobili su i roditelji. U školi je oformljen tim koji priprema podršku učeniku ako se vrati na nastavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!