Fuchs: Ukidanje samoizolacije u školama osnovni cilj nove mjere

27.01.2022.

12:05

Autor: HRT

Ministar Radovan Fuchs

Ministar Radovan Fuchs

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Primjećuje se da blago pada broj učenika u populaciji oboljelih od COVID-a, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs prije sjednice Vlade. Kako bi se preciznije nego dosad utvrdilo tko je bolestan, a tko zdrav - priprema se projekt samotestiranja učenika prije odlaska u školu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da je cilj nove mjere Ministarstva znanosti i obrazovanja ukidanje samoizolacije za učenike, kako bi se nastava u najvećoj mogućoj mjeri odvijala u učionicama.

Ukidanje samoizolacije glavni je i osnovni cilj ove mjere Ministarstva znanosti i obrazovanja i ona je osmišljena da bismo vratili što više djece u škole, kako bi djeca bila što manje izvan učionice i na online nastavi, rekao je ministar Fuchs novinarima uoči sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

To bi značilo da sva djeca koja imaju simptome, odnosno koja su pozitivna na brzom antigenskom testu ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu, objasnio je ministar.

- Radi se praktički o ukidanju samoizolacije za učenike. To nije epidemiološka mjera sprječavanja širenja zaraze nego ukidanja samoizolacije u školama, istaknuo je Fuchs.

Ministarstvo će školama, odnosno ravnateljima dati upute o načinu samog testiranja, rekao je ministar dodavši da će se mjera početi provoditi onoga trenutka "kad budemo imali raspoloživu količinu koja se može distribuirati", s obzirom na to da je riječ o nabavi oko tri milijuna testova.

Fuchs: Vjerujem u roditelje, svima mora biti interes da djeca idu u školu

Škole će roditelje opskrbiti testovima, a oni će djecu testirati u ponedjeljak prije nego idu u školu i po potrebi, ako se pojavi slučaj zaraze u razredu.

Na pitanje na koji se način može kontrolirati hoće li roditelji doista testirati djecu, ministar je odgovorio da ne postoji, ali da vjeruje u roditelje.

- To je u interesu djece. Svima mora biti interes da djeca idu u školu, istaknuo je dodavši da je bilo slučajeva kada su roditelji slali djecu u školu pod temperaturom, "ali to je na njihovu sramotu".

- Mislim da će se najveći broj roditelja odgovorno ponašati - naglasio je.

Prema procjenama Ministarstva, provedba mjere mogla bi stajati ukupno oko 70 milijuna kuna, a sami testovi, čija će nabava ići kroz sustav robnih rezervi, do 20 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!