Gabrijelu su spasili iz ruševina, evo njezine priče

28.02.2021.

19:56

Autor: Lucija Judnić/Tamara Marković/Dnevnik/HRT

Gabrijela Cindrić

Gabrijela Cindrić

Foto: HTV / HRT

Dva su mjeseca prošla od serije snažnih potresa koji su pogodili Banovinu i gotovo sravnili sa zemljom neke dijelove Sisačko-moslavačke županije. Donosimo svjedočanstvo Gabrijele Cindrić, Petrinjke koja je ostala zatrpana pod ruševinama gradske uprave nekoliko sati.

- Uzela sam tu stolicu i povukla je da se sakrijem ispod stola. Kako sam povukla stolicu tako je to palo odozgora. Ne znam jesam li bila bez svijesti ili ne. Po meni, ja sam se odmah krenula dignuti, ali nisam mogla, priča Gabrijela.

Ni dva mjeseca poslije, slike ne blijede. Gabrijela je jedva disala ispod ruševina nekoliko sati. Dok se ona borila za život, za njezinu obitelj sve je stalo - sati su bili kao godine. Pronašao ju je pas tragač, odnosno njegov vlasnik Kristijan. Da nije bilo njih, ona danas ne bi bila živa.

- Taj gospodin, Kristijan se mislim zove, on je prvi došao. On je stao iznad mene i držao ruke dok su kopali, da mi još nešto ne padne na glavu, prisjeća se Gabrijela. 

Nesebičnosti ne nedostaje ni danas na potresom pogođenom području. I Islamska zajednica uputila je svoju prvu donaciju. Nihadu, samohranom ocu koji ima sina s invaliditetom u 29 dana završena je kuća. Najsretniji mu je to dan u životu, kaže Nihad, 100-postotni ratni invalid.

I dok Petrinja postaje veliko gradilište, folkloraši su pjesmom obilježili dva mjeseca od razornih potresa. Petrinjka Aleksandra Milković kaže kako je ona 'čovjek bez adrese' ali je lijepo unijeti malo pozitive i nade.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović ipak smatra kako se nakon dva mjeseca moglo napraviti puno više. Do utorka bi trebalo biti završeno i kontejnersko naselje, u koje je do sada smješteno 60 građana. Onamo bi se trebala preseliti i knjižnica.

Sljedeći tjedan u Petrinji i okolici nastavlja se rušenje oštećenih zgrada, što je preduvjet za početak obnove. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!