Gjenero: Milanović je odlučio biti lider svijeta alternativnih činjenica

22.12.2021.

09:44

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Gjenero

Gjenero

Foto: Studio 4 / HRT

Sukob Milanovića i Plenkovića u zadnje vrijeme je prešao nadnacionalnu razinu, razinu Europske unije i to sada postaje vrlo neugodno. Milanović je odlučio biti lider ovog svijeta alternativnih činjenica, rekao je politički analitičar Davor Gjenero, gostujući u emisiji HTV-a "Studio 4". 

Davor Gjenero smatra kako sukob predsjednika i premijera nije samo politički prijepor, već je dostigao i osobnu razinu nesnošljivosti.

- Ovo postaje vrlo neugodna situacija. Meni se čini da Plenković u zadnje vrijeme izrazito nastoji ne sudjelovati u sukobu. Izrazito nastoji izbjegavati sukob i ne zaoštravati ga. On se unutar prošle godine odvijao uglavnom na unutarnjem političkom planu. U zadnje vrijeme je prešao nadnacionalnu razinu, razinu Europske unije i to sada postaje vrlo neugodno. Predsjednik Republike Hrvatske na jedan neodgovoran i populistički način dovodi u pitanje dobre politike koje aktualna administracija vodi u odnosu na Europsku uniju, rekao je.

Istaknuo je kako trenutni odnos predsjednika i premijera više ne zabavlja građane jer oni očekuju stabilnost.

- Građani ne očekuju sukobe unutar političke klase u razdoblju za koji su im povjerili mandat. Očekuju od političara da se ponašaju unutar ustavnih ovlasti i obaveza i da rade posao političara. Tu se radi o usklađivanju interesa i postavljanju kompromisa. U ovoj situaciji imamo nešto što je suprotno tome. To postaje sve više zabrinjavajuće, rekao je.

Smatra kako kritike aktualne administracije i premijera ne izostaju samo zbog kapaciteta opozicijskih lidera, već zbog toga što Vladu treba kritizirati, ali u okvirima ustavnog luka.

"Milanović se ponaša kao izvaninstitucionalni igrač"

- Milanović se ponaša kao izvaninstitucionalni igrač. Ne zastupa nijednu racionalnu vrijednosnu poziciju iz tog spektra ustavnog luka. Milanović je preuzeo retoriku alternativnih činjenica, retoriku izvansustavnog nastupanja i retoriku podilaženja, suzbijanja straha ili poticanja neurotskog straha kod jednog dijela birača koje se onda želi iskoristiti kao destabilizirajući faktor u odnosu na sustav, naglasio je.   

Gjenero je istaknuo kako Milanović govori stvari koje se ne govore s pozicije predsjednika.

- Demantiji su vrlo česti, njegove uvrede su vrlo česte u odnosu na aktere u političkom sustavu. Dobro je da se izbjegava razgovor na istoj razini političkog prostačenja koju on primjenjuje. Još uvijek postoji taj zid koji je Milanović izgradio podilazeći nacionalističkim, populističkim stvarima s jedne strane, računajući na dominaciju na lijevom političkom polju. Sprečava uspostavljanje 2/3 većine u parlamentu, koja bi mogla raspravljati o njegovom opozivu. Milanović je u više navrata djelovao izvan gabarita svojih ovlasti i višekratno je povrijedio onu odredbu koja kaže da je predsjednik odgovoran za povredu Ustava, ali za to ne može biti posljedica jer je nemoguće pokrenuti postupak opoziva u kojem bi 2/3 parlamentarnih zastupnika glasalo u korist takve procedure, rekao je. 

Prozivanja i etiketiranje

Milanovićevi istupi su nesuvisli i predvidjeti gdje će on napasti, vrlo je teško. Bio sam uvjeren da će nakon posjeta predsjednika Vlade RH Sarajevu uslijediti protuudar predsjednika, on se odlučio za nešto što se nikad nije radilo, a to je napad na poziciju Hrvatske u Europskom vijeću. Taj napad je bio vrlo populistički i vulgaran. Stvorio je dojam predsjednikove velike brige o nacionalnim interesima i iskorištava činjenicu da jako puno hrvatskih birača ne razumije načela donošenja odluka u Europskoj uniji, rekao je. 

Smatra kako hrvatski interesi postaju talac ovog sukoba i najgore je što se izlaz ne vidi.

- Predsjednik razara institucije i stvara uvjete kako bi mogao reći onu totalitarističku rečenicu - "ostali smo samo ja i narod". To je evidentno cilj njegove politike. Takva politika je razarajuća i opasna. Svi koji šute ili podupiru Milanovića, riskiraju da budu suodgovorni za tu entropiju koju Milanović sustavno uspostavlja i zaoštrava, rekao je.

Naglasio je kako je Milanović odlučio biti lider ovog svijeta alternativnih činjenica.

- Srećom, politički pluralizam još uvijek živi u ovom dijelu političke arene. Ne vidim problem što odgovorna opozicija u nekim situacijama podupire vladajuću većinu ili izbjegava konflikt. Čini mi se da neki politički akteri igraju izrazito dobro i korektno, rekao je. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!