Ne smiruje se sukob predsjednika i premijera

13.11.2021.

20:05

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: HRT / HRT

Premijer danas pred novinarima u zgradi Vlade, predsjednik Republike u Trogiru, na proslavi Dana grada. Pitanja o sukobu koji bukti već danima, naravno, nisu izostala.

Pismo admirala Hranja ministru obrane uzburkalo je ionako nemirno more između Pantovčaka i Banskih dvora.

- Došlo je sinoć, ja sam ga jutros pročitao, nije dramatično. Čitat ćete, ako ne objavi narednih dan dva, to bi me iznenadilo – govori novinarima danas premijer Plenković.

Predsjednik, koji je i proslijedio admiralovo pismo u Banske dvore, ovaj komentar nazvao je cinizmom. Od Plenkovića je, kaže, zatražio da mu posveti osobitu pozornost jer govori o ministru obrane. A to, kaže, nije mala stvar.

- Dakle jedan korumpirani ludonja može napraviti ogromnu štetu i to se trenutno događa – tvrdi Milanović.

Pa je uz smjenu brigadira Burčula naveo novi konkretan primjer zbog kojeg će, kaže, vojnici tužiti ministra:

- Ministar koji se ponaša kao da mu je to njegovo lovačko društvo sa sela je naredio da se vojnicima koji idu u mojoj pratnji kao potpora, i tako već 30 godina, ne isplaćuju dnevnice. To je njegova mala osveta – smatra predsjednik države.

Iz MORH-a su odgovorili priopćenjem u kojem ističu da se u vojsku najmanje ulagalo upravo u vrijeme dok je premijer bio Milanović.

- Djelatnim vojnim osobama ukinuti su dodaci na plaću, ukinute su i naknade za dežurstvo i stražu, ukinut im je staž osiguranja s povećanim trajanjem, a ono što je posebno kod vojnika izazvalo nezadovoljstvo u mandatu njegove Vlade je to hoće li u prehrani imati pravo na juhu ili salatu – stoji u priopćenju MORH-a.

A predsjednik poručuje da s ministrom Banožićem više neće razgovarati jer njega, zbog korupcije, pod hitno treba maknuti.

- Angažman ljudi koji ne mogu biti zaposleni u javnoj upravi za njegov privatni PR je korupcija. Je l' to činjenica? Da ne govorim da se svi conveniently prezivaju Čuljak i žive u Gundulićevoj. Dakle to je kriminal isto kao i s onom topovnjačom – kaže Milanović.

Premijer Plenković u priči s topovnjačom ne vidi problem. Radilo se, kaže, o zaređenju biskupa Vidovića. Vojni ordinarijat je pismeno zatražio od ministra da se organizira povratak biskupa s Hvara.

- Ministar je to odobrio. Je li to kazneno djelo, ja mislim da nije. Je li država propala, nije, je li dobro da je to napravljeno - što se mene tiče, nikakav problem – naglašava premijer.

- Naravno da neće propast. Ja ga pitam hoće li propast EU zbog Gabrijele Žalac, pa naravno da neće. Ajmo se praviti da se ništa nije dogodilo. Taman smo uspavali DORH, evo ti Olafa, op kuc kuc – uzvraća predsjednik.

Zato poručuje, dok je on vrhovni zapovjednik, vojska se više za takve svrhe neće koristiti.

- Inače mjesto na kojem su bili je Hvar - od tamo je porijeklom tko? Knez Pavle Karađorđević, dakle premijer. Dakle kad bude Dan Sinja, ja ću reći da Hrvatsko zrakoplovstvo nadleti aerodrom u Sinju – dodaje Milanović.

Iz MORH-a odgovaraju da je Milanović besplatnu vojnu potporu Sinju već dao kao premijer - u povodu proslave 300. obljetnice svetišta. Kao dokaz medijima su poslali i kopiju naredbe tadašnjeg ministra Kotromanovića.

- Potpora je uključivala nastup Klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj", nastup Orkestra HRM-a, sudjelovanje 12 pripadnika Počasno-zaštitne bojne u počasno ceremonijalnim odorama, sudjelovanje 150 pripadnika Oružanih snaga u procesiji u Sinju - kaže se u priopćenju MORH-a.

A zbog nesuglasica oko nedavnog slanja hrvatska vojnika u BiH, u današnjem političkom odmjeravanju mišića predsjednik je ministra obrane usporedio sa stripovskim superjunakom:

- U maniri Flash Gordona 14 sekundi da spasi svijet, tako je Banožić spriječio sukob s BiH jer je spriječio da HV pređe granicu bez njegove odluke – izjavio je.

U MORH-u odgovaraju da sve ovo gledamo zato jer se predsjednik ponaša kao vođa oporbe. Svjestan da nema prevelike ovlasti, zaključuju, vojsku koristi za vrijeđanje Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!