Oporbene zastupnice: Pobačaj treba biti dostupan u svim bolnicama

05.05.2022.

15:39

Autor: V.K./HRT/Hina

Sabor

Sabor

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Saborske zastupnice Klubova SDP-a, Socijaldemokrata,Zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte najavile su u četvrtak da će, do ljetne stanke, ponovno u saborsku proceduru uputiti prijedlog da u svim bolnicama bude dostupan pobačaj.

- Slučaj Mirele Čavajda, kojoj je u 26. tjednu trudnoće ustanovljeno da dijete ima maligni tumor na malom mozgu i da može umrijeti, a ako ne umre, živjet će kao biljka sve nas je potresao, a, nažalost, samo je posljedica problema s kojim se Hrvatska suočava dugi niz godina, kazala je Sabina Glasovac (SDP) na zajedničkoj konferenciji za novinare oporbenih zastupnica.

Glasovac (SDP): Zakon tretira žene "kao drugotne"

Ustvrdila je da Zakon hrvatske žene tretira kao drugotne te podsjetila kako je Ustavni sud još 2017. vrlo jasno rekao da se važeći zakon iz 1978. mora osuvremeniti i učiniti ga provedivim. Vlada, kaže, po tom pitanju, nije učinila ništa i to "zbog straha od gubitka dijela svog biračkog tijela, a žrtvujući na taj način zdravlje i živote žena".

Kazala je i da opozicija to nije promatrala 'sa strane' nego je reagirala i 2020. podnijela svoj prijedlog Zakona, no, Vlada se na taj prijedlog nije ni očitovala.

Najavila je da će stoga oporba svoj prijedlog ponovno uputiti u proceduru i prikupiti potpise zastupnika da ga se što prije 'progura' na dnevni red Sabora i to prije ljetne stanke.

Njime ćemo tražiti da se u svakoj zdravstvenoj ustanovi osigura, bez obzira na priziv savjesti, dovoljan broj liječnika koji ženama mogu pružiti ovu medicinsku uslugu te da medicinski prekid trudnoće, bez da ulazimo u razloge, bude osiguran i zakonski provediv, najavila je Glasovac.

Raukar Gamulin (ZLB): Sustav je trudnicu s nepojmljivom tragedijom - ostavio samu


Urša Raukar Gamulin (Zeleno- lijevi blok) ocijenila je da nije bila dovoljna nepojmljiva tragedija trudnice, nego ju je i sustav ostavio potpuno samu.

- To što se dogodilo toj trudnici je tragedija sustava i pokazuje da 'zdravstvenog' i 'sustava' za zaštitu žena nema. Sustav je dužan svakoj ženi osigurati pobačaj, bez obzira na priziv savjesti, jer ovo što se dogodilo je krajnje nehumano i neobazrivo prema toj ženi. Ni ne znamo koliko je žena upućeno u Sloveniju da riješe svoj problem, ali, kao što kaže ona, ja sam državljanka Hrvatske i želim u Hrvatskoj riješiti svoj problem, poručila je Raukar Gamulin.

Dalija Orešković (Centar) simboličnim smatra da jedna istraumatizirana žena, koja prolazi nezamislivu bol i tugu, po pomoć odlazi u drugu državu.

Ne odlazi ona u Sloveniju da tamo ostvari pravo na pobačaj, ona odlazi u drugu državu po državu, jer su u njenoj građani, a posebno sve ranjive skupine, među njima vrlo često i žene, ponižene. Ovo je pitanje ima li ovdje za građane države, pravde i prava ili će to tražiti u drugim državama, istaknula je Orešković.

Katarina Peović (Radnička fronta) upozorila je da je izboreno pravo, podrška znanstvene zajednice, podrška zakonodavstva ženama da osiguraju svoje zdravlje i imaju pravo raspolagati svojim tijelom "povijesno kratko trajala".

Svim ćemo se sredstvima boriti da tu temu dignemo na višu razinu, da je stavimo u javni prostor, jer nas samo borba muškaraca i žena po ovom pitanju može opet vratiti u onu situaciju izborenih ženskih prava, najavila je.

Glamuzina: Neka Beroš u Saboru objasni zašto nema novog zakona o abortusu

Zastupnica Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrata) zatražila je u četvrtak da ministar zdravstva Vili Beroš dođe u Sabor i objasni zašto već tri godine kasni novi zakon o pobačaju.

Neka ministar objasni zašto se oglušuje o rješenje Ustavnog suda, zašto priziv savjesti nije reguliran ni jednim aktom, rekla je zastupnica u saborskom govoru na slobodnu temu.


Ustavni je sud, kazala je, u veljači 2017. donio odluku po kojoj Sabor mora u roku dvije godine donijeti novi zakon o abortusu, taj je rok istekao u veljači 2019., no Vlada nije slala nikakve prijedloge u proceduru.

Vlada ovu temu i nalog Ustavnog suda izbjegava k'o vrag tamjan i to na štetu sve većeg broja žena. To je okrutno i nemilosrdno, naglasila je Glamuzina koja je Berošu poslala još jednu poruku.

Dođite ministre, objasnite stav Vlade, objasnite zašto pacijentice upućujemo u Sloveniju da za tisuće eura obave zahvat ako imaju besplatno pravo u svojoj domovini, kazala je. Time se referirala na aktualni slučaj trudnice koja je u 26. tjednu trudnoće saznala da dijete koje nosi ima veliki maligni tumor, a u hrvatskim bolnicama su joj rekli da pomoć oko prekida trudnoće potraži u Sloveniji.

Bačić: Apsurd je da Ivošević ulazi u izbore

HDZ-ov Ante Bačić (HDZ) podsjetio je kako je baš na Svjetski dan slobode medija stigla potvrda optužnice protiv bivšeg splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića, koji je u veljači novinarki Slobode Dalmacije prijetio da će joj se napiti krvi i da neće davati izjave za te novine.

- Apsurd je da ta osoba danas ulazi u izbore, iako po zakonu ne bi mogla biti ni službenik u Banovini, rekao je zastupnik.

Ustvrdio je i kako je Split samo žrtva koja će platiti dva i više milijuna kuna za prijevremene izbore, jer će vjerojatno biti ponovljeni, kad dođe konačna presuda.

- Split je žrtva ambicije određenih pojedinaca iz određene stranke, žrtva je bivšeg gradonačelnika Puljka koji ima itekako malo veće ambicije prema Zagrebu i Bruxellesu, izjavio je Bačić.

Poanta izbora u Splitu je borba protiv dvostrukih kriterija i licemjerja, uzvratila mu je Dalija Orešković (Centar) kojoj je, kao i Bačiću, predsjedavajući Željko Reiner izrekao opomene s oduzimanjem riječi, jer su u žaru repliciranja ignorirali njegova upozorenja i poslovničke odredbe.

I Marijanu Puljak (Centar) zasmetao je Bačićev istup.

- Kažete da su u Splitu izbori nepotrebni, presedan je da se oporba boji izbora, da HDZ, koji je u Splitu oporba, ne želi srušiti vlast, uzvratila je HDZ-ovu zastupniku.

Andreja Marić (SDP) podsjetila je će se u subotu, 14. svibnja po prvi put obilježiti Hrvatski dan šećerene bolesti, koji je proglasio Sabor.

Šećerna je bolest treći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, kazala je navodeći da je u 2020. bilo registrirano više od 310 tisuća osoba sa šećernom bolešću, no procjena je da je ukupan broj većih od pola milijuna u svaki se dan povećava.

Sačić: Branitelji, pripadnici srpske manjine nevidljiva skupina

Željko Sačić (HS) istaknuo je kako su u hrvatskom društvu nevidljiva skupina hrvatski branitelji, pripadnici srpske nacionalne manjine.

Znam za nekoliko stotina njih kojima sam zapovijedao i koji su vjerovali u slobodu, hrvatski Ustav, pravdu i poštenje, no na žalost, te ljude nećete vidjeti u poziciji potpredsjednika Vlade ili državnog tajnika, kazao je Sačić.

Tvrdi da ni jedan ministar nije našao za shodno da iz njihovih redova promovira nekoga kao znak zajedništva i da na tim temeljima gradi budućnost.

- Ne, odlučili su se za abolirane četnike, one koji su dignuli ruku na Hrvatsku, izjavio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!