Stranke i udruge traže omogućavanje zakonskog prava na pobačaj

05.05.2022.

15:06

Autor: Hina/A.P.C.

Stranke i udruge - zakonsko pravo na pobačaj nije političko pitanje

Stranke i udruge - zakonsko pravo na pobačaj nije političko pitanje

Foto: - / Shutterstock

SDP, Glas, Udruga za promicanje prava pacijenata i udruga Roda zatražili su da Ministarstvo zdravstva hitno omogući ostvarivanje zakonskog prava na pobačaj, nakon što je javnost doznala da su bolnice odbile zahtjev za pobačajem trudnice koja nosi od tumora oboljelo dijete.


Socijaldemokratski forum žena apelira na žurno odobrenje zahtjeva Mirele Čavajde za prekidom trudnoće te je zgrožen time što Etičko povjerenstvo KBC-a Sveti Duh i svih drugih bolnica kojima se pacijentica obratila odbija prekid takve trudnoće. Zgrožen je i  reakcijom Ministarstva zdravstva.


- Nevjerojatno je da su etička povjerenstva svih zdravstvenih ustanova u kojima je pacijentica zatražila legitimnu zdravstvenu uslugu svoje odluke donijela u suprotnosti sa zakonom koji decidirano dopušta prekid trudnoće i nakon više od deset tjedana od začeća, ako su posrijedi teške prirođene tjelesne mane. To nije etika, to je proizvoljno shvaćanje zakona i nelegitimno igranje uloge vrhovnog suca u pitanjima života i smrti, ističe SDP-ov Forum žena.


Stranka Glas zatražila je od ministra zdravstva Vilija Beroša da hitno objavi podatke o broju liječnika koji se koriste prizivom savjesti. Traži  i da ministar objavi plan i rokove za osiguravanje uvjeta da se u svakoj hrvatskoj bolnici može obaviti prekid trudnoće na zahtjev.


- Sadašnje se stanje pretvara u bezdušno zlostavljanje žena, ocjenjuje Glas i poručuje da se više nijednoj ženi ne smije dogoditi da joj u hrvatskim bolnicama odbiju prekid trudnoće, a javni službenici je onemogućavaju u korištenju zakonom propisanih prava.


Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak-Taritaš još prije dva mjeseca pitala je na Aktualnom prijepodnevu premijera je li upoznat s time da u mnogim hrvatskim bolnicama svi ili gotovo svi liječnici koriste priziv savjesti i da je prekid trudnoće u praksi nemoguće obaviti, ali odgovor nije stigao.


Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata uputila je zahtjev Ministarstvu zdravstva da odmah pošalje upute, smjernice i protokole bolnicama za postupanje u svim slučajevima vezanim za pobačaj.


Udruga ističe da je stanje nekoordinirano, pa svatko zakon tumači na svoj način, što potvrđuje podatak da je udrugu tijekom 24 sata kontaktiralo desetak bolnica koje ne znaju kako postupati, čime dodatno traumatiziraju pacijentice.


Zakon o prekidu trudnoće nije političko i ideološko pitanje


Izjava ministra Beroša da bolnice nešto moraju napraviti, a nisu im dali upute, skandalozna je, a slanje trudnica na pobačaj u Sloveniju o vlastitom trošku apsolutno je neprihvatljivo, ističe udruga.


Daniela Drandić iz udruge Roda ocijenila je da dolazi na naplatu sve ono što nije napravljeno u zadnjih 30 godina, što se sada u konkretnoj situaciji svaljuje na leđa trudnice.


- Time se potvrđuje stajalište organizacija i pojedinaca koji svih tih godina upozoravaju da zakon koji regulira prekid trudnoće nije političko i ideološko pitanje nego zakon koji štiti žensko zdravlje, istaknula je Drandić.


- Žene trebaju zdravstvenu zaštitu, a mi trebamo urgirati kod onih koje smo izabrali da donose odluke da osuvremene zakon i omoguće svim ženama jednak pristup zdravstvenoj zaštiti, poručila je Daniela Drandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!