Trudnica kojoj je uskraćen prekid trudnoće: Vjerujem da će bar netko biti razuman

05.05.2022.

12:12

Autor: HRT

Mirela Čavajda

Mirela Čavajda

Foto: HTV / HRT

Mirela Čavajda, trudnica kojoj je u šestom mjesecu trudnoće rečeno da nosi dijete s malignim tumorom na mozgu danas će, nakon što je u javnost izašao njezin zahtjev za prekid trudnoće - biti primljena na pregled u zagrebačku bolnicu Merkur. 

Podsjetimo, jučer se u medijima pojavila priča kako je Čavajdi - na redovitom ginekološkom pregledu ustanovljeno da je mogućnost da dijete preživi mala, a i da će ako bude rođeno - imati tjelesna, odnosno mentalna oštećenja. Tvrdi kako joj nakon dijagnoze nekoliko liječnika u više bolnica - uopće nije reklo da ima pravo na Komisiju koja u takvim slučajevima može donijeti odluku o prekidu trudnoće, kao i to da su joj govorili da je prekid trudnoće u njezinu slučaju nezakonit.

Sugerirali su joj, kaže - da to ode obaviti u Sloveniju. Doznavši za Komisiju tek u razgovoru s odvjetnicom, Čavajda je poslala zahtjev, no odgovor Komisije još čeka.

- Ja ovo ne smatram pobačajem, to za mene nije dobra riječ za to čitam što pišu mediji to je jednostavno prekid života koji neće imati smisla dalje ni za mene ni za njega. Imam nadu i vjeru da će bar netko razuman gore reći da ovo nema smisla i da ja imam pravo na izbor kao roditelj. Imam pregled u 12.30, nosim sve nalaze i neki tračak nade je u meni da ipak neću morati otići u drugu zemlju. Ja nisam državljanin slovenije nefgo Hrvatske, poručila je Mirela Čavajda.

Odvjetnica Vanja Jurić kazala je kako se odgovor Komisije još uvijek čeka, iako zakonski rok nije probijen. Međutim, dodala je - "voljela bih vjerovati i ljudski i u smislu zdravstvene zaštite žena - da će u ovakvim slučajevima reagirati puno prije roka". Izrazila je nadu da će se danas do kraja dana ili sutra nešto ipak promijeniti. 

Još jučer reagiralo je Ministarstvo zdravstva. Priopćili su kako se "nakon isteka deset tjedana od dana začeća, prekid trudnoće može izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtjev trudne žene, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene (...) kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama". 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!